Voodoo (album)

Izvor: Wikipedija
Voodoo
King Diamond (studijski album)
Žanrheavy metal
Objavljen24. veljače 1998.
StudioNorman Recordings Studio (Carrollton, Teksas)
Trajanje61:57
IzdavačMassacre
Producent(i)King Diamond, Andy La Rocque, Sterling Winfield
Recenzije
Kronologija albuma – King Diamond
The Graveyard
(1996.)
Voodoo
(1998.)
House of God
(2000.)

Voodoo je osmi studijski album danskog heavy metal-sastava King Diamond objavljen 24. veljače 1998.[1] Prvi je album na kojem se pojavio bubnjar John Luke Hébert i posljednji na kojem je svirao gitarist Herb Simonsen i basist Chris Estes. Autor naslovnici je Kristian "Necrolord" Wåhlin.

Voodoo remasterirao je gitarist Andy LaRocque i ponovno ga je objavio 2009.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja albuma odvija se 1932. Glavni likovi su obitelj Lafayette koju čine Sarah (koja je trudna), David i djed. Sele se u staru kolonijalnu kuću na rijeci Mississippi, sjeverno od Baton Rougea, koja je također izgrađena pokraj vudu groblja.

Lafayettei nisu znali da sluga kolonijalne kuće, Salem, prakticira vudu. Salem sudjeluje u vudu ritualima na groblju, s Doctorom le Croixom, vudu čarobnjakom, Madame Saritom i Lulom Chevalier, djevojkom koju nitko ne vidi.

Lafayetteovi čuju vudu bubnjeve na ceremoniji na groblju. Sazivaju tajni sastanak sa Salemom kako bi razgovarali o tome što bi trebalo učiniti. Lafayetteovi odlučuju uništiti vudu groblje. Salem ne želi da se to dogodi, pa se iskrada u ponoć kako bi razgovarao s Doktorom le Croixom. Le Croix daje Salemu novac da kupi prašinu od gomolja i govori mu da svi Lafayetteovi moraju umrijeti.

Salem stavlja zmiju u Davidovu sobu, miješa prljavštinu s ukletog groblja u djedovu hranu i, nakon razgovora s mrtvim Barunom Samedijem, posipa Saru prahom od gomolja dok spava. David i djed teško se razbole, a Sarah bude opsjednuta vudu duhom.

Djed uspije nazvati oca Malonea, Egzorcista. Otac Malone putuje u kolonijalnu kuću kako bi se Saru riješio njezinog posjednika. On ne uspije i onesvijesti se od iscrpljenosti. Iako je u nesvijesti, Lula opsjednutoj Sari donosi teški, čavlima izbušen svečani križ Baruna Samedija. Sarah napada Malonea s križem, gotovo ga ubijajući. Djed ulazi i govori Sarah da prestane, što ona i čini, što spašava život oca Malonea. Djed zove policiju i hitnu pomoć koja dolazi dva sata kasnije.

Povijest završava Salemovim govorom o posljedicama situacije, što također otkriva da je pobjegao od događaja u vili. On objašnjava da su Lafayetteovi napustili staru kolonijalnu kuću nakon izlaska iz bolnice. Dijete Sarahi je rođeno i govorilo je "najčudnijim jezikom... unatrag. Neki stručnjak je izgovorio riječ..."Voodoo"..." [2]

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Tekstovi: King Diamond, glazba: King Diamond, osim gdje je navedeno drugačije.

Br. SkladbaSkladatelj Trajanje
1. „Louisiana Darkness”    1:43
2. „"LOA" House”  Andy La Rocque 5:33
3. „Life After Death”    5:41
4. „Voodoo”    4:34
5. „A Secret”  La Rocque 4:04
6. „Salem”    5:18
7. „One Down Two to Go”  Diamond, Chris Estes 3:46
8. „Sending of Dead”    5:40
9. „Sarah's Night”    3:22
10. „The Exorcist”  La Rocque 4:53
11. „Unclean Spirits”  Estes 1:49
12. „Cross of Baron Samedi”    4:30
13. „If They Only Knew”    0:32
14. „Aftermath”    10:32
61:57

Osoblje[uredi | uredi kôd]

King Diamond
Dodatni glazbenici
Ostalo osoblje

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. King Diamond - Voodoo - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Pristupljeno 9. kolovoza 2023.
  2. KING DIAMOND Voodoo review by UMUR