Čoha

Izvor: Wikipedija
Čoha
tur. çoha < perz. čūḫā'
Kaput od crvene čohe
Kaput od crvene čohe
Kaput od crvene čohe

Čoha (regionalizam čoja), vrsta mekanog debelog sukna od valjane vune. Uporablja se za izradu kaputa, haljina, hlača i druge odjeće, kao pokrov biljarskih stolova i za druge namjene. Izrađuje se najčešće tvornički, odnosno industrijski, a rjeđe obrtnički ili u domaćoj radinosti, jer postupak izrade ima svoje tehnološke zahtjeve, to jest odgovarajuću strojnu opremu, znanje i vještinu.

Odlike[uredi | uredi kôd]

Čoha je sukno čija su obilježja da je čvrsto, glatko, nepromočivo i da dobro štiti od hladnoće. Ovisno o namjeni, izrađuje se kao jednobojna, uglavnom u crvenoj, zelenoj (biljarski stol), modroj, plavoj, smeđoj, crnoj ili bijeloj boji.

Od čohe se izrađuju pojedini odjevni predmeti za sinjske alkare, a komad te tkanine, duge 311 centimetara i u crvenoj boji, daje se kao nagrada pobjedniku završne probe koja se održava jedan dan prije tradicionalnog središnjeg natjecanja alkarskih konjanika-kopljanika u svečanoj odori početkom kolovoza svake godine u gradu Sinju.

U vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda, odnosno Ilirskog pokreta u 19. stoljeću, muška je surka od modre čohe, oplemenjena gajtanskim ukrasima i metalnim aplikacijama, bila dio nošnje Iliraca.

U Turopolju je čoha naziv za vrstu duge kabanice s rukavima, kakvu su nekad često nosile i žene i muškarci, a nešto slično se nosilo i u Hrvatskom zagorju.

Čohi vrlo slično sukno je darovac ili loden, gusto, jako valjano sukno koje se izrađuje od grebenane vunene pređe, i to najčešće u kepernom vezu.

Galerija[uredi | uredi kôd]

centar

Tamnosivi kaput od čohe

centar

Zelena čoha na
biljarskom stolu

centar

Muškarac u odjeći od bijele čohe

centar

Sinjski alkari imaju dolamu
(vrstu kaputa ili kabanice) i
gaće (hlače) od tamnomodre čohe












Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Čoha