Đulin ponor

Izvor: Wikipedija
Đulin ponor
Đulin ponor.jpg
Đulin ponor
Lokacija Ogulinsko-Plašćanska zavala
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Najbliži grad Ogulin
Nadmorska visina 315[1]
Najveća visina -83 m
Dužina 16 396 m
Približna starost >3 milijuna godina[1]
Djulin ponor jama.jpg
video s mosta

Đulin ponor ili Dobrin ponor je ponor ponornice Dobre u Ogulinu. Kanjonom svoj tok završava rijeka Dobra. Do sada je istraženo čak 16 396 metara sustava.

Legenda o ponoru[uredi | uredi kôd]

Prema legendi, dobio je ime po mladoj djevojci Đuli koja je u 16. st. živjela u Ogulinu. Legenda kaže da su Đulu roditelji obećali starijem plemiću za ženu. U to doba su se vodile velike bitke s Turcima, te je u Ogulin stigao mladi krajiški kapetan Milan Juraić. Milan je branio frankopansku utvrdu u Tounju. Prema legendi, Milan i Đula su se zaljubili na prvi pogled. No, Milan je smrtno stradao u jednoj od bitaka s Turcima. Čuvši za tu vijest, Đula se zbog nesretne ljubavi bacila u ponor rijeke Dobre, te od tada Ogulinci zovu taj ponor Đulinim ponorom.

Đulin ponor

Kritika legende[uredi | uredi kôd]

Đulin ponor dobio je ime po rijeci Đuli, što je stariji naziv za rijeku Dobru na tom području. Đulin ponor je dakle ponor rijeke Đule odnosno rijeke Dobre.[2]

Legenda o djevojci Đuli temelji se na činjenici da jedna od pukotina na stijeni iznad Đulinog ponora ima oblik ženskog lica gledanog iz profila. Na temelju te pukotine nastala je legenda o djevojci koja se, a zbog čega drugoga nego zbog nesretne ljubavi bacila u smrt. Pored te pukotine nazali se još nekoliko pukotina i izbočina na stijeni koje zajedno tvore lik brkatog muškarca. Taj lik predstavlja lice muškarca zbog kojeg se Đula navodno bacila u ponor.

Legendu o djevojci Đuli može se slobodno svrstati među proizvode ogulinske mašte kao što su: vještice (i vile) na Kleku, Klečka špilja, vilinska voda, zmaj sa Šmitovog jezera te bajke Ivane Brlić-Mažuranić. Stanovnici Ogulina inače žele stvoriti o svome gradu turističku sliku kao "Ogulin - grad bajki".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Rijeka Dobra i grad Ogulin. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. listopada 2009. Pristupljeno 6. siječnja 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. 2021. Đulin ponor. Pristupljeno 21. ožujka 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Đulin ponor
Wikisource-logo.svgWikizvor ima izvorni tekst Fotografijske slike iz Hrvatske; Gjulin ili Dobrin ponor u Ogulinu

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]