Šar-planina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Šar-planina sa zapada

Šar-planina (Šara) je planina u južnom dijelu Kosova i sjeverozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije.

Najveći turistički centar je Brezovica u općini Štrpce. Razvijeni turizam na ovoj planini naglo je prekinut 1998. godine kada je došlo do rata na Kosovu.

Planinski vrh Kobilica

Zemljopisne odlike[uredi | uredi kôd]

Šar-planina 2010.
Jezero Bogovinje
Šar-planina i nova džamija 2010.

Ova planina je duga oko 80 kilometara i nekih 10-20 kilometara široka. Proteže se od grada Prizrena, odakle prati dvije rijeke, Lumbardu i Lepenac. Na istoku prolazi pokraj grada Kačanika i kroz Kačanički klanac prelazi u Makedonsku dolinu Polog. Granica joj prolazi pored vrela Vardara, Vrutoka, i ulazi u dolinu Mavrovo. Tu je rijeka Radika odvaja od više planine Korab (2764 m) na jugozapadu. Nakon toga, granica planine dolazi na točku gdje se spajaju tri države: Kosovo, Makedonija i Albanija. Odatle granica planine slijedi cestu do malog planinskog grada Restelica, i rijekama Globočica, Plavi Drin i Bijeli Drin, da bi konačno opet došla do grada Prizrena.

Najviši vrhovi su:

Nacionalni park Šar-planina[uredi | uredi kôd]

Biogeografski i ekološki, nacionalni park Šar-planina predstavlja jedno od najvažnijih zaštićenih područja u središnjem Balkanu. Tu se može naći više od 1500 vaskularnih biljnih vrsta, od čega je oko 20% endema i relikata Balkana. Vegetacija i ekosustavi su vrlo raznoliki, od submediteranskih zajednica u podnožju planine, subalpskih šuma endemskog balkanskog bora (Pinus heldfreichii) i molike (P. peuce) do najviših vrhova planina pokrivenih različitim grmolikim i travnatim zajednica na silikatnim, vapnenčkim i serpentinskim podlogama. Također je fauna, pogotovo ornitofauna, najbogatija brojnim rijetkim vrstama na cijelom Balkanskom poluotoku.

Dana 18. ožujka 2002. godine Republika Srbija je nominirala Nacionalni park Šar-planina za upis na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi[1].

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Nacionalni park Šar-planina na stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 5. lipnja 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Šar-planina koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.