Radika

Izvor: Wikipedija
Radika
Rijeka
Radika kod sela Dolno Kosovrasti
Položaj
Države
Fizikalne osobine
Duljina67 km
Površina porječja665 km2
Tok rijeke
Izvor 
 • Nad. vis.2 200 m
 • Koord.41°49'0,8"N, 20°38'36,2"EUredite na Wikipodatcima
UšćeDebarsko jezero
 • Koord.41°29'37,0"N, 20°30'55,8"EUredite na Wikipodatcima
SlijevJadranski, Egejski
Ulijeva se uCrni Drim, Vardar

Rijeka Radika (makedonski: Радика, albanski: Radikes) je rijeka koja izvire na planini Vraca (dio velike Šar-planine), na nadmorskoj visini od 2 200 m., na jugozapadu Kosova) te zatim većim dijelom teče kroz zapadnu Makedoniju, do svog uvira u rijeku Crni Drim. Rijeka je ukupno duga 67 km.

Izvor rijeke[uredi | uredi kôd]

Radika je na svom izvoru planinski potok pod imenom Crni Kamen (makedonski: Црни Камен) koji izvire na padinama planine Vraca, južnog dijela Šar-planine, ispod vrha Golema Vraca (2 582 m.). Potok Crni Kamen ispočetka teče na zapad, kroz kraj koji se zove - Gora, zatim se svija uz planinu Vraca i zatim teče pravo na jug na makedonsku granicu gdje se spaja s drugom pritokom Ćafa Kadis (makedonski: Цафа Кадис; albanski: Qafa e Kadisë), od makedonske granice rijeka nosi naziv Radika.

Gornja Radika[uredi | uredi kôd]

Gornja Radika je samo 8 km duga, i zahvaljujući ljudskoj intervenciji pripada sada djelomično Egejskom slivu, dok donji tok Donje Radike teče prema Jadranskom moru. Kod sela Volkovija napravljen je sistem kanala koji odvodi dio voda do umjetnog Mavrovskog jezera( kod sela Mavrovi Anovi ) a zatim podzemnim cijevima u rijeku Vardar.

Donja Radika[uredi | uredi kôd]

Na svom 44 km dugom toku, Radika teče prema jugu, zatim prolazi kroz 1 km duboku klisuru između planina Korab i Dešat na zapadu i Bistre.

Dolina rijeke Radike je neobično atraktivna, u njoj se nalazi poznati samostan(manastir) Sveti Jovan Bigorski, zatim termalno kupalište i liječilište Kosovratska banja, s vodom od 49 °C) punom sumpora. U dolini se nalaze i pitoreskna sela s orginalnom makedonskom narodnom arhitekturom, kao što su; Bituše, Janče, Gari, Lazaropole i druga. Nakon toga rijeka Radika uvire u rijeku Crni Drim, južnije od grada Debra, zapravo uvire u umjetno Debarsko jezero, koje dalje teče kao rijeka Crni Drim prema Jadranskom moru.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Mala Prosvetina Enciklopedija, Treće izdanje (1985); Prosveta; ISBN 86-07-00001-2
  • Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6