Šejla Kamerić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Šejla Kamerić
Rođenje Sarajevo, 1976.
Poznata djela Bosnian girl
Portal o životopisima

Šejla Kamerić (Sarajevo, 1976.) je bosanskohercegovačka umjetnica.

Životopis[uredi VE | uredi]

Šejla Kamerić je rođena u Sarajevu, tada dio Jugoslavije 1976. godine. Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku za Grafički dizajn.

Od 1994. do 1997. godine radila je sa dizajnerskom grupom "Trio" u Sarajevu. Od 1997. do 2000. godine radila je kao umjetnički direktor reklamne agencije "Fabrika".

Godine 2000. sudjelovala je na slovenskom književnom programu "Manifesti u Ljubljani".

Njeno najpoznatije djelo je portret "Bosnian Girl" (2003.) koji prikazuje lik ove umjetnice preko kojeg se nalazi natpis "No teeth...? A mustache...? Smel like shit? Bosnian Girl!", kojeg je ispisao vojnik nizozemskog bataljona na zidovima barake u Srebrenici.

Njen kratki film "Šta ja znam" [1] nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu "Croosing Europe" u Linzu, Austrija 2007. godine, a s istim filmom sudjelovala je i u programu 64. Venecijanskog filmskog festivala 2007. godine [2] i na više od 40 drugih filmskih festivala.

Njen film "1395 dana bez crvene", 2011. godine, imao je premijeru na međunarodnom filmskom festivalu u Manchesteru. Film je zamišljen, razvijen i snimljen kao zajednički projekat Šejle Kamerić i albanskog savremenog umjetnika Anrija Sale. Konačni rezultat projekta su dva različita filma.[3]

U svojim radovima uglavnom koristi fotografiju i video kao medij, a također se bavi instalacijom i opremom knjiga. Austrijski teoretičar arhitekture, povijesti umjetnosti i kulturnih studija Anselm Wagner jezgrovito je napisao o njenom radu:

Wikicitati „Specifično ostvarenje Kamerićeve nije stvar autentičnog utjelovljavanja jedne europske traume. Kroz njezino djelo mi zapravo postajemo dio te traume, preuzimajući uloge žrtava i počinitelja i odjednom shvaćajući koji su to mehanizmi tu djelovali.”

[4]

Članica je "Europskog kulturnog parlamenta" (2003.) Dobitnik je stipendije Berlinske galerije DAAD za 2007. godinu.

Do sada je sudjelovala na brojnim grupnim izložbama u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, te rezidencijalnim programima. Radovi su joj prikazivani po čitavoj Europi, u SAD-u i Japanu. Uvršteni su i u europske zbirke poput one u Muzeju moderne umjetnosti grada Pariza (fr. Muse d`Art Moderne de la ville de Paris), zbirke Muzeja suvremene umjetnosti u Barceloni, Muzeja Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. [5]

Živi i radi u Sarajevu i Berlinu.

Djela[uredi VE | uredi]

Nagrade[uredi VE | uredi]

  • 2004. ONUFRI, Nacionalna umjetnička galerija u Tirani
  • 2005. posebna nagrada na 46. oktobarskom salonu u Beogradu
  • 2011. nagrada princeze Margriet za kulturnu raznolikost

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]