Šejla Kamerić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Šejla Kamerić
Rođenje Sarajevo, 1976.
Poznata djela Bosnian girl
Portal o životopisima

Šejla Kamerić (Sarajevo, 1976.) bosanskohercegovačka je vizualna umjetnica. Međunarodne nagrade i priznanja dobila je za socijalne komentare i dirljivu intimnost kojom su prožeti njeni radovi. Težina tema kojima se bavi je u snažnom kontrastu s jedinstvenom estetikom i izborom delikatnih materijala koje koristi.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život i školovanje[uredi | uredi kôd]

Šejla Kamerić je rođena 1976. godine u Sarajevu, tada dio Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Kao dijete živjela je u Dubaiju (UAE), gdje je njen otac nekoliko godina radio kao odbojkaški trener i izbornik. Njena se obitelj vraća u Sarajevo, pred početak Rata u Bosni i Hercegovini. Kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini, Šejla Kamerić je imala tek 16 godina i već je imala uspješnu karijeru foto modela, radeći za lokalne i međunarodne modne magazine i brendove. Karijeru modela nastavlja i kroz rat surađujući s fotografima i lokalnim dizajnerima, te angažmanima na televiziji. Tijekom opsade Sarajeva, završava Srednju umjetničku školu i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje je diplomirala na Odsjeku za grafički dizajn. Od 1994. godine surađuje s dizajnerskom grupom Trio,[1] koja (pored drugih veoma poznatih radova) potpisuje autorstvo serije razglednica Greetings from Sarajevo (1993.), koje su za cilj imale privući pažnju šire svjetske javnosti na nemoguće uvjete života u opkoljenome Sarajevu. Suradnja s Triom, kojoj slijedi Šejlin angažman u marketinškoj agenciji Fabrika na mjestu kreativne direktorice, traje do 2000.

Od 1997. godine Šejla Kamerić počinje izlagati svoje umjetničke radove u Sarajevu, kao i na međunarodnoj sceni. Bila je članica European Cultural Parliament, 2003. Alumni je DAAD Artists-in-Berlin Program[2][3] stipendije za 2007. godinu i od tada nastavlja živjeti i raditi u Berlinu kao samostalna umjetnica. Šejla Kamerić je 2011. godine dobila nagradu The ECF Routes Princess Margriet Award for Cultural Diversity.[4][5] Danas živi i radi između Sarajeva, Pule i Berlina.

Umjetnička karijera[uredi | uredi kôd]

Šejla Kamerić u svojim radovima koristi različitim medijima kao što su fotografija, film, tekstil i crteži, stvarajući umjetničke instalacije te različite objekte. Povezujući element svih njenih radova su njena – često veoma nelagodna – sjećanja. Njena djela nastala na temelju autoričinih osobnih iskustava, sjećanja i snova, ali i dubokog osjećaja empatije, vode nas u globalni svijet pun tuge i bola. Ona razotkrivaju kompleksni psihogeografski pejzaž i izdržljivost ljudskog duha, insistirajući na tome da delikatno i produhovljeno nisu odbačeni u stanjima patnje ili katastrofe, već da u njima postoje istovremeno kao da su tuga, ljepota,nada i bol koje se ističu u njenim radovima dio priča koje svi zajedno dijelimo. Ona svoja sjećanja koristi kao snažan izvor, oštreći fokus sadašnjice kroz teret prošlosti. Težina tema kojima se Šejla Kamerić bavi stoji u snažnome kontrastu s jedinstvenom estetikom i izborom materijala koje koristi.

Dunja Blažević je u katalogu izložbe „In the Gorges of the Balkans”, Fridericianum Museum, Kassel, Njemačka, 2003. napisala:

Wikicitati „Ono što Šejlu i kompletnu „ratnu generaciju“ umjetnika čini esencijalno drugačijom od drugih pripadnika njihove generacije je inherentnost značenja, za razliku od materijal kojim se koriste. Nadalje, radeći bez ikakve brige o tome šta umjetnost zaista jeste ili nije, ona dokazuje da je pripadnica generacije rođene u doba masovnih medija, kojoj su glavne reference mediji i realnost oko njih, a ne historija umjetnosti.”

Austrijski teoretičar arhitekture, povijesti umjetnosti i kulturnih studija Anselm Wagner sažeto je napisao o njenom radu:

Wikicitati „„Specifično ostvarenje Kamerićeve nije stvar autentičnog utjelovljavanja jedne europske traume. Kroz njezino djelo mi zapravo postajemo dio te traume, preuzimajući uloge žrtava i počinitelja i odjednom shvaćajući koji su to mehanizmi tu djelovali.”

Izložbe i prikazivanja[uredi | uredi kôd]

Godine 1997. Šejla Kamerić po prvi put izlaže na godišnjoj izložbi koju organizira SCCA - Sarajevo Center for Contemporary Art koju kao kustos postavlja direktorica centra, povjesničarka umjetnosti Dunja Blažević. Narednih godina, Šejla blisko radi s Dunjom Blažević te nastavlja suradnju sa SCCA-om. U ovome razdoblju počinje izlagati i na međunarodnoj sceni. Godine 2000. pozvana je na Manifesta III (Borderline Syndrom) u Ljubljani, Slovenija. Za ovu prigodu, napravila je instalaciju EU/Others koja postaje međunarodno priznata i uvrštena je u kolekciju TATE Modern-a.

Od 2000. do danas Šejla Kamerić je napravila veliki broj instalacija i intervencija u javnome prostoru: Closing The Border (2002.); Bosnian Girl (2003.); Pink Line vs. Green Line (2006.); Ab uno disce omnes (2015.), BFF (2015.); SUMMERISNOTOVER (2014.2020.).

Šejla Kamerić je izlagala na samostalnim izložbama u umjetničkim institucijama kao što su: Portkus, Frankfurt am Main (2004.); Galerie im Taxispalais, Innsbruck (2008.); Mumok, Beč, Röda Sten Konsthall, Göteborg, Wip; Konsthall, Stockholm i Centre Pompidou, Pariz (2010.); Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Camera Austria - Graz, ArtAngel, London i MACBA, Barcelona (2011.); MG+MSUM, Ljubljana, Muzej Savremene Umetnosti, Beograd, Kunsthaus Graz, Sharjah Art foundation - Sharjah Art Museum i CAC Contemporary Art Centre, Vilnius (2012.).

Djela[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

  • 2004. ONUFRI, Nacionalna umjetnička galerija u Tirani
  • 2005. posebna nagrada na 46. oktobarskom salonu u Beogradu
  • 2011. nagrada princeze Margriet za kulturnu raznolikost

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Iz pera Miljenka Jergovića: Kako je sarajevski TRIO oslikao kraj Jugoslavije. BHRaja.ca | Bosnian-Canadian Media (engleski). 10. srpnja 2019. Pristupljeno 8. siječnja 2020.
  2. Berliner Künstlerprogramm. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. prosinca 2019. Pristupljeno 8. siječnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Berliner Künstlerprogramm | Biography: Kamerić, Šejla. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. listopada 2015. Pristupljeno 8. siječnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. 2011 ECF Princess Margriet Award. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. rujna 2019. Pristupljeno 8. siječnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. Sejla Kameric, ECF Routes Princess Margriet Award laureate, February 2011, pristupljeno 8. siječnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]