Španji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Španji (Špani) je naziv za neka predslavenska plemena ili narode nastanjene u vremenu dolaska slavenskih plemena pred kraj prvog tisućljeća i kasnije u područjima današnje Crne Gore, iza kojih su, navodno, ostali napuštena groblja i gradine, u narodu, naročito među Pješivcima, poznate kao 'španjska' . U trag im je teško ući, dok kao njihove potomke predanja spominju Mataruge, Kriče, Macure, Mataguže, Bukumire i Malonšiće. Među Pješivcima navodno je bratstvo Šulende španjskoga porijekla[1]. Samo ime Pješivaca dolazi od plješiv - ćelav[2], a odnosilo bi se vjerojatno na razne oronime golih brda, odnosno na prastanovnike tih brda 'golobrđane'. Naziv Pješivac, nastao od praslavenskog plešcalvities (ćelavac, ili onaj koji je bez kose), vjerojatno je preuzet od ovih oronima i sačuvano u plemenu Pješivaca.

Ako su Šulende doista porijeklom Španji, tada bi njihovi potomci bile obitelji u selima Pješivački Mali Do i Bogdašići, danas poznati kao Antonovići i Milunovići, ima ih u ili blizu Ulcinja, a i iseljenih u Sjedinjene Države. Spominjanje imena Malonšića, koji se uz Pješivce spominju u 15. stoljeću kao jedno od plemena koje je poteklo os Španja, išlo bi u prilog da su Šulende njihovi mogući ostaci.

Pleme Bukumiri živi tek u sjećanjima na tragični nestanak u nekom masakru kod Bukumirskog jezera. Iza ovog tajanstvenog naroda ostali su kiljani (nadgrobni spomenici) rasuti na Momonjevu, i tu su negdje u blizini navodno sahranjeni nesretni Bukimiri. Njih kasnije nasljeđuju Kuči. Sličnu sudbinu doživjeli su i Mataguži, koji su se također poubijali na brdu Cafi od Nikica u nekom međusobnom obračunu kao i Bukumiri. Na širokoj zaravni zvanoj Jezera i Sinjajevini živjeli su Kriči. Tu se još nalazi Kričačko polje, nazvano u spomen na njih. Sve do sredine 12 stoljeća živjeli su u dolini Tare, odakle su ih potisnuli Drobnjaci, i zbog ispaše stoke, i možda različitih strana u tursko-mletačkom ratu, ušli sa njima u sukob. Boj je bio veoma žestok i krvav, pa je kod sela Gornja Bukovica jedan izvor dobio ime Krvavac.

Danas još nalazimo na ime Bukumira, kao porodično ime, ali nije moguće utvrditi, potiču li oni stvarno od ovog drevnog naroda.

Izvori[uredi VE | uredi]