Španjolska gripa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dvije medicinske sestre pokazuju kako tretirati oboljele tokom pandemije 1918. godine

Španjolska gripa, skr. Španjolica bila je pandemija gripe koja je 1918. godine odnijela između 50 i 100 milijuna osoba širom svijeta. Uzročnik te gripe bio je podtip ptičje gripe H1N1. Pandemija Španjolske gripe započela je u ožujku 1918. godine i trajala je sve do lipnja 1920. godine. Obuhvatila je cijeli svijet, od Arktika do najjužnijih krajeva zemlje. Od španjolice je oboljela otprilike 1/3 stanovnika zemlje (između 500 i 600 milijuna), a smrtno ih je stradalo između 10 i 20% oboljelih. Španjolica se smatra jednom od najvećih katastrofa u povijesti čovječanstva i može se mjeriti s epidemijom kuge u 16. stoljeću. Gdje je počela nije sigurno, no prozvana je španjolskom zbog prvih izvještavanja o njoj s tog područja. Stradale su osobe između 20-40 godina što je neobično za gripu.

Širenje i tijek pandemije[uredi VE | uredi]

Prvi put se pojavila u siječnju 1918., a trajala je do lipnja 1920. godine.Virus se je širio vrlo velikom brzinom, dosežući pandemijske proporcije. Albert Gitchell, vojnik u Fort Rileyu u Američkoj saveznoj državi Kansas, 11. ožujka 1918. zabilježen je kao prvi poznati slučaj bolesti. Slučaj je službeno zabilježen kao epidemija upale pluća. Odlaskom u Europu, američki vojnici i civili prenijeli su pandemiju po cijelom kontinentu.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Španjolska gripa


P history.svg Nedovršeni članak Španjolska gripa koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.