Špilja u Pokriveniku

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Špilja u Pokriveniku, prapovijesno nalazište na otoku Hvaru, kod Zastražišća, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Prapovijesna špilja nalazi se u uvali Pokriveniku, na sjevernoj strani otoka Hvara. Ulaz u špilju visok je 20 m, a vidljiv je već na ulazu u uvalu. Špilja je duga 27 m., široka u glavnoj osi 11 m, a njena najveća visina iznosi 17,50 m. Glavna prostorija se prostire u pravcu istok – zapad. Tlo špilje je koso položeno. U sredini špilje se nalazi kameni blok visine i širine 2 m. na čijoj istočnoj strani je načinjena niša. U špilji su pronađene životinjske kosti, morski pužići, školjke, ulomci prapovijesne keramike tipa Hvar I, Hvar II, Hvar V, te dvije male i jedna velika sjekira vjerojatno kultni predmeti. Špilja je bila naseljena u razdoblju neolita i brončanog doba. [1] Pripada hvarskoj kulturi.

Pod oznakom Z-4634 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "arheološka baština ". Nije pod UNESCO-vom zaštitom.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Zastražišće, Špilja u uvali Pokrivenik Ministarstvo kulture RH. Arhivirano 7. lipnja 2020. Pristupljeno 7. lipnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.