Prijeđi na sadržaj

Špilja u Pokriveniku

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "špilja".
(Primjeri uporabe predloška)
Dodaj infookvir "arheološki lokalitet".
(Primjeri uporabe predloška)

Špilja u Pokriveniku, prapovijesno nalazište na otoku Hvaru, kod Zastražišća, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Prapovijesna špilja nalazi se u uvali Pokriveniku, na sjevernoj strani otoka Hvara. Ulaz u špilju visok je 20 m, a vidljiv je već na ulazu u uvalu. Špilja je duga 27 m., široka u glavnoj osi 11 m, a njena najveća visina iznosi 17,50 m. Glavna prostorija se prostire u pravcu istok – zapad. Tlo špilje je koso položeno. U sredini špilje se nalazi kameni blok visine i širine 2 m. na čijoj istočnoj strani je načinjena niša. U špilji su pronađene životinjske kosti, morski pužići, školjke, ulomci prapovijesne keramike tipa Hvar I, Hvar II, Hvar V, te dvije male i jedna velika sjekira vjerojatno kultni predmeti. Špilja je bila naseljena u razdoblju neolita i brončanog doba.[1] Pripada hvarskoj kulturi.

Pod oznakom Z-4634 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "arheološka baština ".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Špilja u uvali Pokrivenik Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 7. lipnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.