Nacrt:Želimir Šiško

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Želimir Šiško)
Želimir Šiško

Želimir Šiško (13.studenog 1949), rođen u Sisku, je hrvatski slikar i dizajner. Živi i radi u Kutini.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Sisku gdje pohađa osnovnu i srednju školu. Studirao je na Tehnološkom fakultetu Zagreb, odjel u Sisku, smjer Instrumentacija. Tijekom 60-ih završio je školu crtanja akademskog kipara Želimira Janeša.

Prvu samostalnu izložbu je imao u Kutini 1990. Do konca 2022. ostvario je 88 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Mađarskoj.

Organizirao je brojne aukcije slika i likovne kolonije humanitarnog karaktera.

Obnovio je i naslikao nekoliko zidnih slika sa sakralnim motivima, brojne murale i slike s motivim sv.Florijana.

Priznanja[uredi | uredi kôd]

2012. godine dobiva Pohvalinicu Hrvatkog sabora kulture za sudjelovanje na 28. susretu likovnih stvaralaca Hrvatske u Križevcima

Dobitnik je više priznanja i nagrada. 2019. godine dodijeljena mu je Godišnja nagrada Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promociji SMŽ.

Veliko priznanje za njegov umjetnički rad su: objava portreta Milke Trnine na pozivnici HNK za operu TOSCA, 1998. godine i

objava slike „ Hommage V. Becić“ na plakatima INE povodom „Svibanj - mjesec zaštite od požara“, postavljenih na svim benzinskim postajama i objektima INE 2000. godine.

Ugledni novinar i publicist, Dragutin Pasarić u Šiškovoj monografiij ustvrdio je: "Šiško je angažiranim djelovanjem među uglednijim kutinskim kulturnim djelatnicima"

Galerija[uredi | uredi kôd]