Žička eparhija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Žička eparhija jedna je od najstarijih i teritorijalno najprostranijih episkopija Srpske pravoslavne crkve. Njen teritorij proteže se od Rudnice pa sve do Moravaca (kod Ljiga) i od Brusa do Bajine Bašte. Sjedište je eparhije u Kraljevu, a njen je sadašnji episkop Hrizostom (Stolić).

Eparhija je nazvana po manastiru Žiči koji se nalazi oko pet kilometara daleko od Kraljeva. U Žiči se u vrijeme svetoga Save nalazilo prvo sjedište autokefalne srpske Crkve. Sam Sava odatle je upravljao novom samostalnom Crkvom. U okviru ove eparhije nalaze se značajniji manastiri: Žiča, Studenica, Ljubostinja, Rača, Gradac, kao i ovčarsko-kablarski manastiri i mnogi drugi.

Episkopi koji su stolovali u Žiči ponajprije su arhiepiskopi koji su upravljali srpskom Crkvom, počevši od sv. Save pa nadalje. Episkopi koji su na njenom čelu bili poslije obnove srpske države su: Nićifor Maksimović (1831.-1853.), Joanikije Nešković (1854.-1873.), Vićentije Krasojević (1873.-1882.), Kornelije Stanković - nekanonski (1883.-1885.), Nikanor Ružičić (1886.-1889.), Sava (Barać) Dečanac (1890.-1913.). Zatim su na katedri ove eparhije bili Jefrem Bojović, Nikolaj Velimirović, German Đorić (kasnije patrijarh), Vasilije Kostić i Stefan Boca (prethodnik današnjeg episkopa).