Židovska emancipacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Francuska slika iz 1806. koja prikazuje Napoleona kako emancipira Židove

Židovska emancipacija bio je proces unutar raznih država Europe kojim su Židovi dobivali veća građanska prava. To je uključivalo napore unutar židovskih zajednica da se integriraju u svojim društvima kao građani. Proces se događao postupno između kasnog 18. i početka 20. stoljeća. Židovska emancipacija slijedila je doba prosvjetiteljstva, a istodobno je židovsko prosvjetljenje dovodilo do zamjene ili ukidanja prijašnjih diskriminatorskih zakona protiv Židova.

Prije emancipacije većina Židova je živjela u izoliranim područjima na rubu društva. Emancipacija je postala glavni cilj europskih Židova tog doba, koji su djelovali unutar svojih zajednica s ciljem šireg obrazovanja i integracije u društvo. Mnogi su od njih stjecanjem punog građanstva postali politički i kulturno aktivni unutar europskih društava. Selili su se u zemlje koje su omogućavale bolje društvene i gospodarske mogućnosti, poput Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a. Kasnije, pogotovo kad su se suočili s opresivnim režimima poput Ruskog carstva i trajnog antisemitizma, neki su se europski Židovi okrenuli revolucionarnim pokretima poput socijalizma i cionizma.


Society.svg Nedovršeni članak Židovska emancipacija koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.