Židovsko groblje u Splitu

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "groblje".
(Primjeri uporabe predloška)
Židovsko groblje

Židovsko groblje u Splitu je najstarije židovsko groblje na teritoriju Republike Hrvatske, te jedno od najstarijih sačuvanih u svijetu.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Nalazi se na adresi Nazorov prilaz 1, na istočnoj padini brda Marjana. Židovsko groblje na istočnoj padini Marjana, iznad Vidilice, osnovano je 1573. godine, o čemu svjedoči i kopija isprave iz 1662. godine koja se čuva u Židovskoj općini u Splitu, a u kojoj se kao datum prvih ukopa navodi 16. siječnja 1573. godine. Osnivanje groblja vezano je uz doseljenje sve većeg broja sefardskih obitelji iz Španjolske. Tu su pokopani i mnogi ugledni Splićani među kojima izdvajamo Vida Morpurga, jednog od istaknutih vođa hrvatskog narodnog preporoda u Splitu, izdavača i vlasnika najstarije splitske knjižare. Bilo je to prvo splitsko groblje podignuto izvan grada, i jedno od prvih ove vrste u Dalmaciji.[2] Zadnji ukop obavljen je 1945. kada je groblje zatvoreno i zaštićeno kao spomenik. Na groblju je više od 700 grobova. Ispod groblja je marjanska vidilica.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Zaštićeno je kulturno dobro.[2]

Pod oznakom Z-5554 zavedeno je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificiranog kao ostalo[2] odnosno "sepulkralne (grobne) i pogrebne građevine".[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Židovi (Hrvatska enciklopedija, pristupljeno 5. svibnja 2014.
  2. a b c d Židovsko groblje Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 18. listopada 2020.

Vanjske poveznice i izvori[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Židovsko groblje u Splitu
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.