Žuana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zhuang

壮族/壯族

Wei Yinbao 's bronze statue.JPG
Datoteka:Xiao Chaogui's sculpture.jpg Huang Xianfan's Graduation Photo.jpg
Poznati narodi Zhuang
Wei Yinbao • Wei Baqun
Xiao Chaogui • Huang Xianfan
Ukupno pripadnika
18.000.000
Značajna područja naseljavanja
Flag of the People's Republic of China.svg Kina
Guangsji 16.000.000
Jezik
Zhuang jezici
Povezane etničke grupe
Mozam, budizam, taoizam

Zhuang (kineski: 壮族/壯族, transkripcija: Džuang, Žuana ili Žuan) je etnička grupa u Kini. Jedna su od 55 priznatih nacionalnih kineskih manjina. Prema popisu iz 2010., broje oko 18.000.000 pripadnika, a pretežno žive u kineskoj autonomnoj regiji Guangxi Zhuang, ali i po drugim mjestima kao što su: Yunnan (1.100.000), Guangdung (500.000), Hunan, Guizhou i drugdje. Obitelj je monogamna, sin baštini vlasništvo, ali kćeri također imaju pravo baštinjenja.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Pripadnici manjine Zhuang su veoma ponosni na svoju povijest, a prema kineskim izvorima njihovi preci Baiyue te Luoyue živjeli su prije dinastije Shang na jugu Kine. Kineski etnolog Huang Xianfan koji je posjetio preko 100 sela piše da imaju posebne običaje i festivale koje održavaju tijekom godine, a njihovi preci su pleme Liao koji se nastanjuju u Guangdungu, Sečuanu, Junnanu, Guejdžou, Hunanu i Guangsji, gdje su se pomiješali s pripadnicima različitih drugih etničkih skupina, a današnje ime prvi puta spominje se u vrijeme dinastije Sung(960-1279). Kinezi službeno taj narod vode kao dio manjine Zhuang, no po svom nacionalnom etnitetu, jeziku, kulturi i povijesti s njima nemaju ničega zajedničkog. Narodi Zhuang sami sebe nazivaju Bouxcuengh, Buliao i Bunong.

Jezik i Pismo[uredi | uredi kôd]

Jezik pripada Tai-Kadai jezici. Govore nekoliko dijalekata od kojih su sjeverni i južni možda različiti jezici. Narodi Zhuang posjeduju vlastito pismo, a većina znakova posuđena je iz kineskog jezika, a pišu ih unatrag.

Arhitektura[uredi | uredi kôd]

Kuće su im drvene, najčešće s dva ili tri kata, prekrivene drvom ili slamom u kojoj obitelj često živi na gornjem katu, dok u prizemlju drže životinje. Sela su često smještena u udaljenim planinama ili pored rijeka.

Hrana i piće[uredi | uredi kôd]

Pripadnice naroda Žuana

Narodi Zhuang uzgajaju rižu, proso, povrće, grah, šećernu trsku, drugo bilje i subtropsko voće, a ostale potrebe za hranom nadopunjavaju sakupljanjem divljeg bilja i lovom na životinje te uzgojem pataka, kokoši, pasa, svinja i krava.

Vjerovanja[uredi | uredi kôd]

Izvorna vjera im je animizam, rašireno je obožavanje žaba, pasa i drugih životinja. Pripadnici naroda Zhuang također su i taoisti ili budisti, ali poglavito obožavaju mnoge bogove.[1]

Značajni pojedinci[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jeffrey Barlow: The Zhuang: A Longitudinal Study of Their History and Their Culture. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. veljače 2007. Pristupljeno 8. prosinca 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]