Župni dvor u Belecu

Izvor: Wikipedija

Župni dvor (Belec) je objekt u mjestu Belec općini Zlatar zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Jednokatna kurija župnog dvora smještena je jugoistočno od kapele sv. Jurja u naselju Belec. Sagrađena sredinom 18. st., pravokutnog tlocrta, svoj izvorni oblik sačuvala je do danas. Unutarnje prostorije su organizirane oko središnjeg predvorja koje spaja pročelje i začelje. U prizemlju se bočno od hodnika, a uz glavno pročelje nalazi po jedna veća prostorija, dok su uz začelje smještene manje prostorije i stube za kat. Najveća prostorija kata, palača, smještena je u sjeverozapadnom uglu. U svim prostorijama kata, osim u palači, sačuvan je štuko ukras na svodovima. Unatoč skromnoj i jednostavnoj vanjštini, vrijedan je primjer barokne kurijalne arhitekture.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2766 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralno-profana graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Župni dvor Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 9. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.