2. mehanizirana bojna "Pume"

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
2. mehanizirana bojna "Pume"
Osnovana 2007.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta mehanizirana bojna
Sjedište Varaždin[1]
Geslo Semper Primus
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
bojnik Stjepan Jalžabetić
Znakovlje
Beretka svijetlosmeđa

2. mehanizirana bojna "Pume" postrojba je u sastavu Gardijske oklopno mehanizirane brigade Oružanih snaga Republike Hrvatske. Jedna je od dvije najveće postrojbe GOMBR-a, nastaloj preustrojem 2007. godine.

Krajem 2008. godine, iz Varaždina je preselila u vojarnu u Našicama. Nakon deset godina Pume su se 184 kilometra dugom hodnjom u sedam dionica, organiziranom u čast poginulih hrvatskih branitelja, vratile u Varaždin. Hodnja je prema jednoj operaciji iz Domovinskog rata nazvana "Pumin skok 18", a započela je 12. prosinca i završena 18. prosinca 2018. godine.[1]

Bojna se sastoji od šest satnija, od kojih su tri mehanizirane. Uz njih imaju i Satniju za vatrenu potporu, Zapovjednu satniju, Logističku satniju i Zapovjedništvo bojne.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 MORH, Nakon 10 godina Pume se vratile u svoj Varaždin, objavljeno 18.prosinca 2018., pristupljeno 30. prosinca 2018.

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.