20th Century Studios

Izvor: Wikipedija
20th Century Studios, Inc.
Vrsta podružnica
Osnovana 31. svibnja 1935. kao
  • Twentieth Century-Fox Film Corporation (20th Century-Fox) (1935.–1985.)
  • Twentieth Century Fox Film Corporation (20th Century Fox) (1985.–2020.)
Osnivač(i) Joseph M. Schenck
Darryl F. Zanuck
Spyros Skouras
Sjedište Fox Studio Lot Building 88, 10201 West Pico Boulevard
Century City, Los AngelesKalifornija
Predsjednik uprave Steve Asbell
Pokriveno područje Širom svijeta
Proizvodi Film
Televizijski film
Holding tvrtka Fox Entertainment Group (1990.–2019.)
Walt Disney Studios (Disney Entertainment)(2019.– danas)
Divizije Searchlight Pictures
20th Digital Studio
20th Century Animation
20th Century Family
Podružnice Fox Studios Australia
Regency Enterprises (20%)
Vlasnik Nezavisan (1935.–1985.)
Poznata i kao 20th Century
20th Century Fox
Web stranica 20thcenturystudios.com

Twentieth Century Fox Film Corporation ili 20th Century Fox je američka filmska tvrtka i jedna od šest najvećih filmskih studija u SAD-u. Osnovana je udruživanjem dvaju filmskih studija; Fox Films Corporation (osnovana 1915.) i 20th Century Pictures (osnovana 1933.).

Studij je smješten u Los Angelesu, Kalifornija i dio je kompanije Fox Entertainment Group u vlasništvu News Corporationa.

Neke od najpoznatijih filmskih franšiza 20th Century Foxa su Zvjezdani ratovi (s LucasFilm Ltd.), X-Men, Umri muški, Alien, Predator, Ledeno doba i dr., dok se od televizijskih serija ističu Simpsoni, Dosjei X, Futurama, Malcolm u sredini i Kako sam upoznao vašu majku.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Godine 1915. William Fox osnovao je Fox Film Corporation, kompaniju za proizvodnju i distribuciju filmova. Deset godina kasnije Fox je preselio kompaniju na 250 hektara površine u Hollywoodu u okolici Los Angelesa. To mjesto postalo je trajno sjedište kompanije.

Unatoč prvotnom rastu, tvrtka se je 1927. godine našla u financijskim problemima, pa su Fox Film Corporation 1930. preuzeli bogati vlasnici stoke, izvlastili Foxa i na čelo uprave postavili Sydneya R. Kenta. Godine 1935. studio se spojio s Twentieth Century Company u vlasništvu Darryla F. Zanucka i Josepha M. Schencka, nakon čega je nastao Twentieth Century Fox Film Corporation. Direktor produkcije Twentieth Century Company, Darryl F. Zanuck, postao je potpredsjednik nove kompanije i nadzornik produkcije.[1]

Nakon Drugog svjetskog rata, 20th Century Fox proizveo je filmske hitove poput Snjegovi Kilimandžara, Točno u podne i Sve o Evi. Tijekom 50-ih godina 20. stoljeća studio je proživljavao teške trenutke, uključujući i financijski fijasko s filmom Kleopatra. Frustriran neuspjehom, Zanuck je 1956. godine napustio studio i otišao u Pariz.

Godine 1962. Zanuck se vratio u studio s planom fokusiranja proizvodnje na blockbustere i već sljedeće godine studio je imao hit Najduži dan, koji je donio i zaradu i nominaciju za Oscara.

Tijekom 70-ih potpredsjednik Dennis C. Stanfill zaposlio je Alana Ladda na čelo filmske divizije studija što je rezultiralo nizom uspješnih filmova poput Posejdonove avanture, Mladog Frankensteina, Paklenog tornja (s Warner Brosom), Zvjezdanih ratova i Osmog putnika.[1]

Sljedeće desetljeće donijelo je studiju brojne financijske probleme, koji su rezultirali prodajom studija australskom mogulu Rupertu Murdochu. Krajem 80-ih studio je ponovno počeo nizati uspješnice, među kojima filmove Wall Street, Zaposlena djevojka, Umri muški, Rat Roseovih i Sam u kući.

Godine 1994. Fox je osnovao podružnicu Fox Animation Inc. sa sjedištem u Phoenixu u Arizoni, a 1995. Twentieth Century Fox Home Entertainment s ciljem distribucije videa i interaktivnih programskih proizvoda. Studio je jedan od najvećih uspjeha doživio 1998. godine s filmom katastrofe Titanicom, osvajačem Oscara[1] i 2009. godine s znanstvenofantastičnim filmom Avatar.

Važniji filmovi[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak 20th Century Studios koji govori o tvrtki treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.