Izvor: Wikipedija
8 1/2
Naslov izvornika
Otto e Mezzo
RedateljFederico Fellini
ProducentAngelo Rizzoli
ScenaristFederico Fellini
Ennio Flaiano
Tulio Pinelli
Brunello Rondi
Glavne ulogeMarcello Mastroianni
Claudia Cardinale
Anouk Aimee
Sandra Milo
GlazbaNino Rota
SnimateljGianni Di Venanzo
MontažaLeo Cattozzo
Godina izdanja1963.
Trajanje138 min.
Država Italija
Jeziktalijanski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

8 1/2 (tal. Otto e Mezzo) je talijanski film, spoj satire i groteske, iz 1963., kojeg je režirao Federico Fellini. Smatra se jednim od najboljih Fellinijevih filmova, ali negdje i kao jedan od najboljih filmova kinematografije. Film nema pravu radnju nego se sve vrti oko metafilmske dosjetke u kojoj jedan talijanski redatelj (Fellinijev alter ego) traži inspiraciju za svoj novi film. Naslov "8 1/2" potječe od broja filmova koje je Fellini to tada snimio.

Filmska ekipa[uredi | uredi kôd]

Režija: Federico Fellini

Glume: Marcello Mastroianni (Guido Anselmi), Claudia Cardinale (Claudia), Anouk Aimee (Luisa Anselmi), Sandra Milo (Carla), Rosella Falk (Rossella) i dr.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Redatelj Guido Anselmi sanja da je zarobljen u automobilu pa da odjednom lebdi iznad plaže i pada u more. Iznenada se probudi i nađe u bolnici. Mario i njegova ljubavnica Gloria su njegovi prijatelji te ga pitaju kada će snimiti svoj sljedeći film. No Guido nema inspiracije te se nalazi u kreativnoj blokadi.

Vlakom mu dolazi supruga Luisa s kojom nije u najboljim odnosima, pa mu je puno draža ljubavnica Claudia. Guido se na očekivanja i nagovor obožavatelja odluči na snimanje filma bez gotovog scenarija. Počne snimati scene bez veze te upadati u halucinacije i/ili sjećanja na svoju mladost, nemajući pojma što da učini s unaprijed pripremljenim setom svemirskog broda. Na kraju na konferenciji objavi da odustaje od snimanja filma te da mu treba više vremena da odluči što će dalje.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

  • 2 osvojena Oscara (najbolji strani film, kostimi) i 3 nominacije (najboljia scenografija,režija, scenarij).
  • Nominacija za BAFTA-u (najbolji strani film).

Teme[uredi | uredi kôd]

“8 1/2” govori o previranju tijekom kreativnog procesa, koji je istodobno tehničke kao i osobne prirode, te o problemima koji umjetnici doživljavaju kada žele stvoriti nešto osobno, duboko koje će ispuniti sva očekivanja. Oni su svjesni da velika publika promatra i očekuje zadovoljavajući rezultat, što uzrokuje stres a ne pomaže puno ni suženi raspored. Istodobno, umjetnici imaju privatni život s privatnim odnosima koji također utječu na njihov rad. Općenito, radi se o pronalasku istinite, osobne sreće u teškom, kompliciranom životu.

Utjecaj filma[uredi | uredi kôd]

Redatelj Peter Greenaway je s filmom “8 ½ žena” napravio homage Fellinijevom 8 ½. Woody Allen je svoje filmove “Stardust Memories” i “Razarajući Harry” također oblikovao po ovom filmu. Isto je slučaj i s filmovima “Wicker Park”, “Living in Oblivion”.

Kritike[uredi | uredi kôd]

Kritičari su velikom većinom pozitivno ocijenili film. Tako je Phil Villarreal u svojoj recenziji napisao: “Federico Fellini je bio tako nevjerojatno kreativan da je, kada je postao mentalno blokiran, pretvorio tu svoju unutrašnju borbu u fenomenalno remek-djelo samoanalize…Nakon “Slatkog života” (1960.), Fellini nije znao što učiniti sljedeće. Stekao je uspjeh, slavu i reputaciju o kojoj je sanjao, a to ga je prestrašilo. Njegov um je bio tornado vlastite sumnje u sebe, ambicije, izgorijevanja i krivnje, te je pao u dubine za svoj sljedeći film, koji je obilježio tranziciju prema neobičnim, apstraktnim prizorima…Kroz Guida, Fellini je prepoznao gorku istinu o čovječanstvu; nakon dostizanja nekog potpunog ispunjenja – bilo to romantične ili poslovne prirode – pohlepni um čovjeka samo traži još više. Bio je to genij Fellinija da uhvati unutrašnju borbu za našu meditaciju i zabavu”, kao i Desson Thompson: “Nekako, ovaj film je više od zastarjele krize umjetnika koji kontemplira. To je više o nesposobnosti svih nas da pronađemo smisao u našim životima, stavimo ga u kontekst i dođemo s nečim značajnim”. Roger Ebert je također jedan od poklonika ostvarenja: “8 1/2” je najbolji film ikada snimljen o snimanju filma…Vidio sam “8 1/2” više puta, a moja naklonost za film samo raste. On čini ono što je nemoguće; Fellini je čarobnjak koji razgovara, otkriva, objašnjava i razrađuje svoje trikove, dok nas istodobno još uvijek zavarava s njima. Pravi se da ne zna što želi ili kako da to ostvari, a film dokazuje da točno zna”. S druge strane, John Esther je bio suzdržan u ocjenjivanju: “Ovo je najprecijenjeniji film svih vremena”.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]