AC Chievo Verona

Izvor: Wikipedija
Chievo
Puno ime Associazione Calcio Chievo Verona S.r.L.
Osnovan 1929.
Igralište Stadion Marc'Antonio Bentegodi,
Verona, Italija
Kapacitet 38.402
Treći dres

Associazione Calcio Chievo Verona ili kraće Chievo bivši je talijanski nogometni klub iz grada Verone. Svoje domaće utakmice igrao je na stadionu Marc'Antonio Bentegodi s gradskim rivalom Hellas Verona F.C.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Klub je osnovan 1929., kao O.N.D Chievo u Veroni, u predgrađu Veneto. Po prvi put su nastupili u Seriji A sezone 2001./02., te su, završivši sezonu na petom mjestu bili jedno od najugodijih iznenađenja prvenstva. Te godine su igrali i Kup UEFA, no poraženi su već u prvom kolu. Najveći uspjeh ostvarili su 2006., kada su prvenstvo završili na četvrtom mjestu, te su igrali u 3. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, no porazio ih je bugarski predstavnik Levski Sofija. Od sezone 2008./09. ponovno se natječu u Serie A, nakon što su sezonu ranije proveli u Serie B. Svoje domaće utakmice igraju na stadionu Marc'Antonio Bentegodi, kojeg dijele s Hellas Veronom. Nadimci su im Mussi Volanti ("leteći magarci"), te Gialloblu (žuto-plavi) zbog boje dresova.

U srpnju 2021., nakon dvije sezone u Serie B, Chievo je isključen iz Serie B nakon što nije dokazao svoju financijsku stabilnost. Klubu su odbijene sve žalbe te je ugašen.

Poznati bivši igrači[uredi | uredi kôd]

Poznati treneri[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]