ANTEL

Izvor: Wikipedija
ANTEL
Vrsta javno poduzeće
Osnovana 1974.
Osnivač(i) Juan María Bordaberry
Sjedište Montevideo, Urugvaj
Pokriveno područje Urugvaj
Usluge telekomunikacija
Internet
Divizije Antel Moviles
Antel Datos e Internet
Vlasnik Parlament Urugvaja

ANTEL (španjolski: Administración Nacional de Telecomunicaciones) urugvajsko je javno poduzeće za pružanje telekomunikacijskih usluga i održavanja mreže prijenosa podataka na području Urugvaja. Osnovana je 1974. na zagovor urugvajskog vlastodršca i diktatora Juana Maríe Bordaberrya i uskog kruga njegovih suradnika s ciljem stvaranja državnog monopola nad sredstvima javnog priopćavanja.

Nalazi se u vlasništvu Urugvajskog parlamenta te se kao državna tvrtka novčano potpomaže iz javnog proračuna. Osim radijskih i televizijskih postaja nudi i internetske usluge i prenošenje podataka. Sjedište tvrtke nalazi se u glavnom gradu Montevideu, a ANTEL pokriva područje cijelog Urugvaja.

Najveći ANTEL-ovi suparnici (konkurenti) su meksički Claro Americas i španjolski Movistar. Tvrtka se nekoliko puta pokušana privatizirati, ali bez uspjeha i uz protivljenje građana, koji su zbog toga izašli i na referendum. Time ostaje jedno od rijetkih javnih poduzeća u Urugvaju i jedino koje pruža neke određene usluge u toj zemlji.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]