Adidas

Izvor: Wikipedija
Adidas AG
Adidas isologo.svg
Vrsta Javna
Osnovana 1924
Osnivač(i) Adolf Dassler
Sjedište Flag of Germany.svg HerzogenaurachNjemačka
Predsjednik Igor Landau
Pokriveno područje Svjetska ekonomija
Djelatnost(i) Sportska odjeća, Sportska oprema
Proizvodi Sportske tenisice, odjeća, Sportska oprema, dodatna oprema
Prihod 21.218 milijardi (2017)
Operativni prihod 1,5 milijardi (2016)
Neto dobit 0,72 milijardi (2015)
Broj zaposlenih 56.888 (2017)
Web stranica www.adidas-group.com
Adidas Response Trail 16 – model sportske tenisice za trčanje

Adidas AG njemačka je tvornica za proizvodnju sportske opreme. Adidas je članica Adidas grupe koju čini više tvornica sportske opreme, a to su Reebok, TaylorMade-adidas i Rockport. Osim sportske obuće još proizvode razne proizvode kao ruksake, majice i drugu sportsku opremu. Trenutno je najjača tvornica sportske opreme u Europi, a druga u svijetu (prva je Nike iz SAD-a). Zaštitni znak ove robne marke su tri paralelne crte, koje su trenutno Adidasov službeni logo. U 2008. godini tvrtka Adidas je zaradio 10,8 milijardi , dok je u 2007. godini zaradio 10,3 milijarde .

Povijest[uredi | uredi kôd]

Adolf Dassler je nakon što se vratio iz Prvog svjetskog rata počeo sebi izrađivati sportsku obuću u svom rodnom Herzogenaurachu u Bavarskoj. 1924. godine mu se u izradi sportske obuće pridružio njegov brat Rudolf Dassler s kojim je te iste godine osnovao tvrtku Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Sportska oprema braće Dassler). Tijekom Olimpijskih igara 1928. njihova tvrtka je opremala nekoliko sportaša. Tada dolazi do razvoja tvrtke, a osobito nakon što su izradili sportske cipele za Jessea Owensa prigodom Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine. Tijekom Drugog svjetskog rata Adidas je proizvodio opremu za Njemačku vojsku. 1948. godine dolazi do razilaženja braće Dassler, Rudolf Dassler osniva Pumu, a Adolf i dalje ostaje u Adidasu. 18. kolovoza 1949. Adolf Dassler mjenja ime tvrtki iz Gebrüder Dassler Schuhfabrik u Adidas. Naziv tvrtke Adidas je stvoren od nadimka i prezimena njegova osnivača Adi (bio je nadimak od Adolfa) i Das (su prva tri glasa od njegova prezimena Dassler).

Proizvodi[uredi | uredi kôd]

Adidas trenutno oprema na stotine sportaša i momčadi diljem svijeta u raznim sportovima. Proizvodi opremu atletiku, nogomet, tenis, golf, kriket i lacrosse.

Nogomet[uredi | uredi kôd]

Jedan od glavnih Adidasovih proizvoda u nogometu su nogometni dresovi i kopačke. Također proizvode i nogometne lopte, pa tako gotovo svako veće nogometno natjecanje na svijetu ima službene lopte od Adidasa, npr. (Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006.). Mnogim momčadima i igračima diljem svijeta su glavni sponzori, među njima su i neke najbolje svjetske reprezentacije kao Njemačka, Argentina, i Španjolska itd., ali i najbolji nogometni klubovi kao Manchester United, FC Bayern München, Chelsea FC, Real Madrid, Juventus i AC Milan.

Tenis[uredi | uredi kôd]

Adidas sponzorira mnoge tenisače i izrađuje teniske rekete. Marcos Baghdatis, Ana Ivanović i Marija Šarapova samo su neki od tenisača i tenisačica kojima je sponzor Adidas.

Slogan[uredi | uredi kôd]

Trenutno u svijetu nogometa slogan Adidasa je Impossible is Nothing (Ništa nije nemoguće), dok u svijetu košarke slogan je Believe In Five (Vjerujte u pet).

Adidas Originali[uredi | uredi kôd]

Nakon linije "casual" odjeće, Adidas je sredinom 90-ih godina razdijelio brand u tri glavne skupine, svaki s vlastitim obilježjima. Adidas performance je napravljen za sportaše, Adidas Originals se fokusira na modu i životni stil, dok Y-3 trenutno rade modni dizajneri Yohji Yamamoto i Lawrence Dawanyi, a u prodaji je od ljeta 2009. godine.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Adidas je za sponzoriranje Olimpijskih igara u Pekingu 2008. potrošio 70 milijuna , te je zbog toga bio kritiziran sa svih strana.

Osim toga, za ovu tvrtku bilježi se još jedna zanimljivost. Poslovanje je bilo na rubu propasti kada je 1999. godine na progrešan način implementiran informacijski sustav logike i prodaje. Zbog pogrešaka u vođenju projekta i pogrešnom shvaćanju uloge informatike u poslovanju, korporacija dva mjeseca nije znala pravo stanje zaliha milijuna svojih proizvoda. Problemi u logistici kulminirali su padom prodaje od 90% i velikim financijskim gubicima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

1. Poslovna informatika, udžbenik za Ekonomski fakultet, skupina autora, 2009. godina

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]