Džepni bojni brod Admiral Graf von Spee

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Admiral Graf von Spee)
Admiral Graf von Spee

Admiral Graf Spee u plamenu prije potonuća 1939.
Državna pripadnost:
Njemačka
Klasa i vrsta džepni bojni brod (njemački Panzerschiff)
Kobilica položena 1. listopada 1932.
Porinuće 30. lipnja 1934.
Stavljen u službu 6. siječnja 1936.
Status uništila ga vlastita posade 17. prosinca 1939.
Glavne osobine
Istisnina standardna 12.100 t; maksimalna 16.200 t
Dužina 186 m
Širina 21,6 m
Gaz 7,4 m
Pogon osam 9-cilindrenih dvotaktnih MAN dizelskih motora, dva vijka, 52.050 KS (40 MW)
Brzina 28,5 čvorova (53 km/h)
Doplov 8.900 nautičkih milja pri 20 čv
Posada 1.150
Radari i sonari rana verzija Seetakt radara
Naoružanje 6 x 280 mm
8 x 150 mm
6 x 105 mm
8 x 37 mm

8 x 20 mm
torpedne cijevi 8 x 533 mm

Oklop glavne kupole 140 mm,
bočni oklop 58 mm,
palubni oklop 41 mm

Admiral Graf von Spee bio je oklopljeni ratni brod klase Deutschland koji se nalazio u naoružanju Njemačke ratne mornarice neposredno prije i u ranim fazama Drugog svjetskog rata. Brodovi te klase su prvotno bili klasificirani kao oklopnjače da bi 1939./1940. bili prekvalificirani u teške krstarice; Britanci su za ovu klasu brodova koristili naziv džepni bojni brod. Admiral Graf von Spee je jedan od najpoznatijih njemačkih ratnih brodova, pored bojnog broda Bismarck. Admiral Graf von Spee porinut je 1934. godine, a u službi je bio od 1936. Nazvan je po njemačkom admiralu iz Prvog svjetskog rata grofu Maximilianu von Spee-u, koji je zajedno sa svoja tri sina poginuo u prvoj bitci kod Falklandskih otoka, 8. prosinca 1914. godine. Prvi brod njegovog imena bio je nedovršeni bojni krstaš iz Prvog svjetskog rata SMS Graf Spee.

Karakteristike[uredi | uredi kôd]

Nakon Prvog svjetskog rata Njemačka je prema Versajskom ugovoru mogla graditi ratne brodove čiji standardni deplasman nije prelazio 10 000 tona i čije topovsko naoružanje nije smjelo biti kalibra većeg od 280 mm. Prije nego što je brod Admiral Graf von Spee dobio ime označavao se kao Panzerschiff C i Ersatz Braunschweig, jer je trebao zamijeniti stari bojni brod Braunschweig. Značajna ušteda na težini postignuta je upotrebom lakih metala te zavarivanjem umjesto zakivanja.

Admiral Graf von Spee je bio vrlo neobičan brod te ga je bilo teško klasificirati: po deplasmanu i oklopu bi bio teška krstarica, no bio je naoružan topovima znatno većeg kalibra; osim toga, za krstaricu je bio prespor. Bojni brod također nije bio jer je bio premalen, preslabo naoružan i s pretankim oklopom.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Put kojim se kretao Admiral Graf von Spee

Nakon što je ušao u aktivnu službu, Admiral Graf von Spee je do 1938. godine služio kao zapovjedni brod. Tijekom Španjolskog građanskog rata je vršio dužnosti međunarodne pomorske kontrole duž obale Španjolske. Prije početka njemačkog napada na Poljsku planirano je da se njemačke oklopnjače upotrijebe za gusarske zadatke na Atlantiku. Admiral Graf von Spee je 21. kolovoza 1939. godine isplovio iz njemačke luke Wilhelmshaven sa zadatkom presretanja i uništavanja savezničkih trgovačkih brodova u Južnom Atlantiku. Uz pratnju broda za opskrbu, tankera Altmarka, Admiral Graf von Spee se uputio u Južni Atlantik, gdje je trebao uništavati britanske trgovačke brodove, ali je imao zapovjed da izbjegava sukobe s britanskim ratnim brodovima.

U razdoblju od rujna do prosinca 1939. godine Admiral Graf von Spee je potopio devet trgovačkih brodova u Južnom Atlantiku i Indijskom oceanu. Kapetan broda strogo se pridržavao međunarodnih pomorskih pravila o trgovačkom ratu, tako da su svi ovi brodovi potopljeni bez ijedne ljudske žrtve. Članovi posada ovih brodova prebačeni su na njemački tanker Altmark. Kasnije su zarobljeni članovi posade, njih 299, oslobođeni u teritorijalnim vodama neutralne Norveške od strane britanskog razarača HMS Cossack (tzv. Altmark incident).

Bitka kod La Plate[uredi | uredi kôd]

Britanski admiralitet, zabrinut zbog njemačke pomorske aktivnosti, formirao je sedam pomorskih grupa u Južnom Atlantiku i jednu u Indijskom oceanu, sastavljenih od ukupno tri bojna broda, dva bojna krstaša, četiri nosača aviona i šesnaest krstarica (uključujući i francuske ratne brodove), sa zadatkom da pronađu njemačku tešku krstaricu Admiral Graf von Spee i da je unište. Tijekom lova su formirane dodatne pomorske grupe.

Admiral Graf von Spee u plamenu nakon što je kapetan Langsdorf aktivirao eksplozivna punjenja

Dne 13. prosinca 1939. godine Admiral Graf von Spee lociran je od strane britanske pomorske grupe G sastavljene od teške krstarice HMS Exeter, naoružane topovima kalibra 203 mm, i lakih krstarica HMS Ajax i HMS Achilles, naoružanih topovima kalibra 152 mm, ispred zaljeva La Plate. Nakon što je onesposobio krstaricu Exeter te i sam pretrpio oštećenja, Admiral Graf von Spee je potražio utočište u neutralnoj luci Montevideo u Urugvaju. Tijekom boravka u luci, poginuli članovi njemačke posade sahranjeni su na groblju u Montevideu. Za vrijeme vojničkog pogreba kapetan broda Admiral Graf von Spee Hans Langsdorf pozdravio je vojničkim pozdravom, dok su se svi ostali članovi posade oprostili od svojih suboraca nacističkim pozdravom. Britanska obaveštajna aktivnost stvorila je privid da će se britanskim krstaricama, koje su blokirale izlaz iz luke Montevideo, ubrzo pridružiti novi britanski ratni brodovi. Također, intenzivna britanska diplomatska aktivnost dovela je do toga da je Urugvaj uskratio daljnje gostoprimstvo njemačkom brodu. Suočen s naizgled bezizlaznom situacijom, kapetan Langsdorf donio je odluku da uništi brod. Dne 17. prosinca 1939. godine, pod budnim okom britanskih krstarica Ajax, Achilles i Cumberland, Admiral Graf von Spee je potopljen na ušću rijeke Rio de la Plata. Eksploziv na brodu je aktivirao kapetan Langsdorf osobno, želeći na ovaj način izbjeći moguće gubitke među članovima posade. Tri dana kasnije, izvršio je samoubojstvo.


Zapovjednici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Siegfried Breyer, Battleships and Battlecruisers 1905-1970 (Doubleday and Company; Garden City, New York, 1973) (originally published in German as Schlachtschiffe und Schlachtkreuzer 1905-1970, J.F. Lehmanns, Verlag, München, 1970). Contains various line drawings of the ship as designed and as built.
  • Jak P. Malmann Showell, The German Navy in World War Two (Naval Institute Press, Annapolis, 1979), ISBN 0-87021-933-2
  • Dudley Pope, The Battle of the River Plate (William Kimber & Co, 1956; Republished Pan Books 1974), ISBN 0 330 24020

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Džepni bojni brod Admiral Graf von Spee