Falklandski otoci

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Falklandski otoci
Falkland Islands (eng.);Islas Malvinas(španj.)
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: "Desire the right"
Himna: God Save the Queen
Položaj Falklandskih otoka
Službeni jezik engleski
Glavni grad Stanley
Vlada zavisni teritorij s unutrašnjom autonomijom
Površina 79. po veličini
 - ukupno 12.173 km2
Stanovništvo 22. po veličini
- ukupno (2001..) 2400
Valuta falklandska funta FKP
Vremenska zona UTC -5

Falklandski otoci (Falkland, Falklandi, Malvini ili Malvinski otoci) su otočje u južnom Atlantiku koji se sastoji od dva velika otoka: Zapadnoga Falklanda i Istočnoga Falklanda, te većeg broja manjih otoka. Nalaze na 51° 45′ 00″ južno, 59° 10′ 00″ zapadno i samoupravni su prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva, ali ih također kao nacionalni teritorij svojata i Argentina. Stanley je najveći i glavni grad i nalazi se na Istočnom Falklandu.

Suverenitet Falklandskih (Malvinskih) otoka bio je predmetom spora od njihovog otkrića. Tako su Francuska, Španjolska, Argentina i Velika Britanija svojatale suverenitet nakon otkrića otočja i uspostave prvih naselja. No, od godine 1833. Britanija je u tome imala najviše uspjeha te su Falklandi s vremenom postali važna baza Kraljevske mornarice, kao i dom za manji broj naseljenika koji se uglavnom bavio uzgojem ovaca. Pokušaj Njemačke carske mornarice da godine 1914. napadne Falklande doveo je do bitke kod Malvinskih otoka - jednog od najvećih i najspektakularnijih pomorskih okršaja u Prvom svjetskom ratu.

Karta otočja

Nakon Drugog svjetskog rata, dekolonizacije, nestanka Britanskog Carstva i slabljenja britanske vojne moći Argentina je intenzivirirala napore za preuzimanje suvereniteta nad otočjem za koga koristi izraz Islas Malvinas. Krajem 1960-ih su po tom pitanju počeli pregovori, a službeni stav Foreign Officea u to doba je bio da su troškovi održavanja britanskog suvereniteta na tako udaljenom i u 20. stoljeću strateški nevažnom području preveliki da bi opravdali odbijanje argentinskih zahtjeva. No, ostvarenje tog plana je početkom 1980-ih išlo presporo za argentinsku vojnu huntu, pa su godine 1982. otoke zauzele argentinske invazijske snage. Britanska vlada Margaret Thatcher je na to odgovorila vojnom silom što je dovelo do Falklandskog rata koji je završio argentinskim porazom i ponovnim uspostavljanjem britanskog suvereniteta.

Bibliografija[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Katedrala u Stanleyu