Ahmedije

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Tko su Ahmedije - Kadijanije

Ime Ahmedije, potječe od osnivača ove heretičke sekte Mirze Gulama Ahmeda Kadijanije. Kadijan je ime grada u Indiji, pa se zato pridaje njegovom pravom imenu da se ne pomiješa s nekim drugim tko možda ima isto takvo ime. Rođen je 1835., a umro 1908. u Indiji. Godine 1880. osnovao je svoju vlastitu inačicu Islama, u Pendžabu, Indija. To se dogodilo samo godinu dana poslije britanske invazije na Indiju. To nije tako slučajno ispalo, jer je britansko Ministarstvo kolonija imalo prioretnu dužnost razbiti i onemogućiti Muslimane u Indiji, zato što su oni jedini predstavljali potencijalnu snagu otpora toj imperijalističkoj najezdi.

U gradu Kadijani, Indija, Mirza Ahmed Gulam izdao je svoju knjigu El-Vasijet, u kojoj kaže da je on obećani Mesija (Isus).

Ahmedije - Kadijanije su sekta koja je svojim iskrivljenjim vjerovanjima napustila Islam i Muslimane, iako se, zlonamjerno i licemjerno, još uvijek kiti imenom Islama i Muslimana. Naime, Ahmedije tvrde da su oni najbolji i jedini istinski Muslimani. Između ostalih heretičkih vjerovanja oni su najviše poznati po ovim:

1. Oni kažu da je Isa (Isus) alejhi selam trebao biti pogubljen, ali da nije te da je umro prirodnom smrću. Poslije je proživljen te je napustio svoj grob (spilju) i otišao u Kasmir, Indiju, gdje je podučavao Bibliju i ponovno umro prirodnom smrću.

2. Oni se odvajaju od Islama i svojom tvrdnjom da će se duše Poslanika Isusa i Muhammeda (alejhimu selam) spojiti (tj. inkarnirati) u obliku jednog čovjeka. A taj čovjek je nitko drugi do Gulam Ahmed. Oni tvrde da neće biti drugog Mehdija osim njega.

3. Oni iskrivljuju značenja Kur'anskih ajeta, pogotovo onih koji naređuju Džihad. Oni kažu da u Islamu nema borbe oružjem nego riječima i pozivanjem u Islam. To objašnjenje itekako odgovara onima koji žele podjarmiti Muslimane svojoj volji. Povrh toga on je izdao službenu fetvu da je Haram (zabranjeno) voditi džihad protiv britanske krune. Ahmedije su porekle jasne ajete koji naređuju oružani džihad, što je po dogovoru svih Sunnija pa i čak Šija, čin koji izvodi iz okvira Islama. Ahmedije su proglašeni kao murtadi (oni koji su napustili Islam).

Mirza Gulam Ahmed pio je alkohol i proglasio ga dopuštenim, pa čak i preporučljivim, pod izgovorom da je umjereno pijenje istog korisno po zdravlje.

Njegov sin, Bisr Ahmed, napisao je knjigu "Novi Svjetski Poredak" koja je puna bezvjerničkih tvrdnji i insuniacija.

Muhammed Enver Sah, veliki pobožnjak i učenjak iz Indije, preselio na vječni svijet 1933. godine, kaže u svojim knjigama o Mirzi Gulam Ahmedu Kadijaniji:

"On ne vjeruje da će se Isa (alejhi selam) vratiti s Neba. On kaže da je Isa (alejhi selam) obješen, ubijen. On također tvrdi da je Isa imao oca Jusufa Nadara (Josipa drvodjelje). On kao i Židovi iznosi gnusne laži i potvore o ovom velikom Alahovom Poslaniku. On tvrdi da je on novi Alahov Poslanik i da donosi novi Šerijat. On tvrdi da ajet koji nagovještava povratak Isa'a (alejhi selam) na zemlju, ustvari predviđa njegovu vlastitu pojavu na ovom svijetu. On mijenja ajete Kur'ana i Hadise Poslanika onako kao njemu odgovara. On poriče Islamske činjenice koje se moraju obvezno vjerovati. On poriče da je Poslanik Muhammed (Sallallahu alejhi ve sellem) zadnji i najsuperiorniji Alahov Poslanik. On tvrdi da posjeduje tisuće čudesa i da su njegova čudesa veća nego do svih ostalih Poslanika zajedno. On tvrdi da mnogi ajeti Kur'ana njega hvale i predviđaju njegovu pojavu. Ahmed Gulam je Tatar koji pripada mongolskoj rasi. On je bio zindik (nevjernik) i pripadao je Ismailijskoj sekti prije osnivanja svoje vlastite. On je pročitao mnoge knjige i bio vrlo lukav i riječit. Najviše je mrzio Sunni Muslimane. To je vjerojatno i bio razlog zašto su Britanci baš njega odabrali za razbijanje Muslimana u Indiji. Britanci su odavno razradili planove za razbijanje Islama iznutra, samo im je trebao neko pogodan da to sprovede u djelo. Oni su odabrali Mirzu i obasuli ga novcem i političkom potporom. On je prvo postao poznat kao Bahaija, pa se onda proglasio mudžadiddom (obnoviteljem Islama) pa na kraju Mehdijem. Pa čak ni to mu nije bilo dovoljno te je poslije toga izjavio da je on Isa (alejhi selam). Kada mu je i to postalo nedovoljno za njegove sotonske namjere da uništi originalni Islam, on je proglasio da je novi i Poslanik, te da je donio novu religiju za čovječanstvo. On je proglasio da je grad Kadijan njegov Hram u Jerusalemu. A Lahor, gdje je i umro, da je njegova Medina. On je načinio groblje i dao mu ime Makbarat-ul- Džennah. On je tvrdio da onaj tko bude sahranjen u tom groblju zasigurno ide u Dčennet (Raj). On je nazivao svoje čene "Majke vjernika" što pripada samo Poslanikovim časnim suprugama. On je nazivao one kjafire koji su ga pratili svojim "Ummetom". On je rekao da je njegovo najveće čudo brak sklopljen u Dzennetu pod nazivom Muhammedi Bejgum. On tvrdi da je taj brak njemu prikazan kroz Vahji (Božansku Objavu). On je objavio svoju novu vjeru 1888. godine. On je otišao u Džehennem (Pakao) 1908. godine. One koji mu nisu vjerovali on je nazivao kafirima (nevjernicima).

On kaže na 148. stranici svoje knjige Hakika-tul-Vahj, "U ovom Ummetu Alah je stvorio Mesiju superiornijeg Isau. Kad bi on (Isus) bio živ danas, ne bi mogao raditi ovo što ja radim. Čudesa koja ja činim kod njega ne bi mogli naći." Na 107. stranici iste knjige on kaže da Poslanik koji se spominje u ovom ajetu, "Kao što smo poslali Vjerovjesnika Faraonu, tako smo poslali Vjerovjesnika i vama," je ustvari on. Na 68. stranici iste knjige on kaže, "Alah me je poslao kao Vjerovjesnika. On mi je rekao: "Ti si obećani Mesija.' Alah mi je dao 300.000 čudesa. U drugoj svojoj knjizi Barahimul Ahmedija, on tvrdi da su njegova čudesa superiornija čudesima Poslanika Muhammeda (Sallallahu alejhi ve sellem). Postoji 150 Hadisa koji svjedoče da je Poslanik Muhammed posljednji Alahov Vjerovjesnik. Trideset od njih se nalaze i najpouzdanijim zbirkama Hadisa poznatim kao Kutub-i-sitta. Nedvojbeno je objavljeno da če se Isa (Isus) alejhi selam vratiti sa Neba na zemlju. Oni to sve niječu pa su prema tome koncenzusom uleme proglašeni nemuslimanima. Bilo tko da umre, a zna se da je umro kao Ahmedija ili Kadijani, ne može biti ukopan na Muslimansko groblje i haram mu je klanjati dženazu ili se moliti Alahu za njega. Ahmedija ili Kadijani je jedno te isto, osim što se glavni Ahmedovi nasljednici nisu mogli dogovoriti tko će biti nasljednik poslije smrti Gulama Ahmeda pa su osnovali dvije grane iste sekte. Jedni su se nazvali Ahmedijama, a drugi Kadijanijama. Nema bitnije razlike u njihovom vjerovanju.

Aktivnosti Ahmedijske sekte

Ahmedije su posebno aktivne u vrbovanju neukih Muslimana u zemljama kao sto je Bosna ili neke druge, gdje je ulema zakazala sa energičnim propagiranjem istinskih Islamskih načela i praksi. Oni se također lako šire u nemuslimanskim zemljama propagirajući neki hinduski pacifistički oblik Islama u kojem su svi ljudi za Alaha isti.