Alain de Benoist

Izvor: Wikipedija
Alain de Benoist
Alain de Benoist
Zapadna filozofija
Filozofija 20. stoljeća
Filozofija 21. stoljeća
Glavni interesi filozofija politike
Poznate ideje etnopluralizam, ideologija Nove desnice, modernizacija i sekularizacija kršćanskih vrijednosti
Portal o životopisima

Alain de Benoist (* 11. prosinca 1943.), francuski je intelektualac, vodeći član francuskog think tanka Groupement de recherche et d'études sur la culture européenne.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Alain de Benoist rođen je u francuskom mjestu Saint-Symphorien i studirao na Sorbonni pravo, filozofiju, sociologiju i povijest crkve.

Benoist izdaje dva časopisa: Nouvelle École (od 1968.) i Krisis (od 1988.). Njegovi članci pojavljuju se u mnogim listovima kao što je Mankind Quarterly, Scorpion, Tyr i Le Figaro.

Benoist se zalaže za razvoj otvorene rasprave i veću uključenost građana u vlast demokratskih država. Oni vjeruju u savez Europe i zajedničke interese kontinenta.

Politički utjecaj na Benoista su imali Antonio Gramsci, Ernst Jünger, Helmut Schelsky i Konrad Lorenz. On je između ostalog kritizirao globalizaciju, liberalizam i imigracije u Europi. Osim toga, smatra se vodećim misliocem etnopluralizma, mišljenja koje smatra da različiti narodi trebaju živjeti odvojeno i da bi se na taj način sačuvala svjetska etnička i kulturalna šarolikost. Njegovi kritičari, poput Thomasa Sheehana, smatraju međutim da je Benoist razvio novu granu neofašizma.

Odbija se identificirati kao desničar ili kao ljevičar.

Djela prevedena na hrvatski jezik[uredi | uredi kôd]

  • Komunizam i nacizam: 25 ogleda o totalitarizmu u XX. stoljeću : (1917. – 1989.), nakladnik Zlatko Hasanbegović, Zagreb, 2005., ISBN 953-99698-1-6
  • Suočavanje s globalizacijom, članak u zborniku Treći program Hrvatskog radija, 1998., br. 53/54, str. 108-119
  • Europska nova desnica: korijeni, ideje i mislioci, nakladnik Zlatko Hasanbegović, Zagreb, 2009., ISBN 978-953-99698-4-2

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]