Albanski nogometni savez

Izvor: Wikipedija
Albanski nogometni savez
Izvorno ime Federata Shqiptare e Futbollit
Osnovan 6. lipnja 1930.
Primljen u FIFA-u 12. lipnja 1932.
Regija Europa
Regionalni savez UEFA
Predsjednik Armand Duka
Službena stranica http://www.fshf.org

Albanski nogometni savez (albanski: Federata Shqiptare e Futbollit, FSHF) krovna je nogometna organizacija u Albaniji. Njegove su djelatnosti organizacija lokalnih natjecanja u Albaniji, kao i upravljanje reprezentacijama koje predstavljaju Albaniju u međunarodnim natjecanjima.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Savez je osnovan 6. lipnja 1930. Član je FIFA-e od 12. lipnja 1932., a UEFA-e od njenog osnutka 1954.

Dana 14. ožujka 2008. FIFA je suspendirala savez zbog uplitanja politike u njegov rad jer su prethodno državne vlasti zatražile od saveza dio prihoda od televizijskih prava.[1] Suspenzija je značila za reprezentacije nemogućnost odigravanja službenih utakmica, za vodstvo zabranu dolaska na službene događaje u organizaciji FIFA-e, a za suce nemogućnost suđenja u utakmicama pod nadzorom FIFA-e. Ipak, kad je sporna politička odluka opozvana, ukinuta je i suspenzija, pa je već 27. svibnja iste godine Albanija odigrala prijateljsku utakmicu s Poljskom.

Nova nesuglasica saveza s državnom vlasti nastala je 2009. zbog pitanja vlasništva nad stadionom „Qemal Stafa” u Tirani. UEFA je zahtijevala da se vlasništvo prepusti nogometnom savezu radi ulaganja u uređenje stadiona. U veljači 2011. odlučeno je da će se na mjestu tog stadiona izgraditi novi, koji će stajati 60 milijuna eura, a koji će, što se tiče vlasničke strukture, biti 75% u vlasništvu nogometnog saveza i 25% u vlasništvu vlade.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]