FIFA

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma FIFA. Za serijal nogometnih videoigara pogledajte FIFA (serijal).
FIFA
Izvorno ime Fédération Internationale de Football Association
Osnovan 21. svibnja 1904.
Predsjednik Gianni Infantino
Službena stranica

FIFA ili Fédération Internationale de Football Association najviša je svjetska nogometna organizacija. Njezino središte je u Zürichu, Švicarska, a njen sadašnji predsjednik je Gianni Infantino. Utemeljena je 21. svibnja 1904. u Parizu. FIFA je odgovorna za organizaciju nogometnih međunarodnih natjecanja, najpoznatije je FIFA Svjetsko prvenstvo, koje se održava od 1930. godine.

FIFA danas ima 209 nogometnih saveza članova, što je za 16 država više nego Ujedinjeni narodi i 3 države više nego Međunarodni olimpijski odbor, te 5 više od IAAF-a.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Potreba za glavnim nogometnim tijelom u svijetu postala je vidljiva početkom 20. stoljeća s povećanjem međunarodnih utakmica. FIFA je osnovana u Parizu, dana 21. svibnja 1904. godine s francuskim imenom Fédération Internationale de Football Association i skraćenicom FIFA. Njen prvi predsjednik je bio Robert Guérin.

FIFA je svojim prvim natjecanjem predsjedala 1906. godine, ali sa slabim uspjehom. Zbog toga i nekih ekonomskih razloga, promijenjen je predsjednik, Guérina je zamijenio englez Daniel Burley Woolfall. Godine 1908. započeo je novi turnir, nogometno natjecanje na Olimpijskim igrama 1908. u Londonu. Natjecanje na OI 1908. je bilo uspješnije, usprkos pojavi profesionalnih nogometaša, što se protivilo načelima FIFA-e.

Članstvo u FIFA-i se proširilo i izvan Europe, s molbama za članstvo JAR-a 1908., Argentine i Čilea 1912., te Kanade i SAD-a 1913. godine.

Međutim, FIFA nije djelovala tijekom Prvog svjetskog rata, jer je mnogo nogometaša poslano u rat te zbog nemogućnosti održavanja utakmica. Poslije rata, zbog Woolfallove smrti, predsjednikom je postao Nizozemac Carl Hirschmann. FIFA je spašena od gašenja, ali s odustajanjem Ujedinjenog Kraljevstva, koje je izjavilo da nije spremno igrati međunarodne utakmice s ratnim neprijateljima. Kasnije su se zemlje Ujedinjenog Kraljevstva (Engleska, Wales, Škotska i Sj. Irska) vratile članstvu u FIFA-i.

Natjecanja[uredi | uredi kôd]

FIFA je organizator sljedećih natjecanja:

Predsjednici[uredi | uredi kôd]

Kontinentalne federacije[uredi | uredi kôd]

Kontinentalne federacije – članovi FIFA-e

██ UEFAEuropsko nogometno prvenstvoEuropa

██ AFCAzijski kupAzija

██ OFCKup nacijaAustralija i Oceanija

██ CAFAfrički kup nacijaAfrika

██ CONCACAFGold CupSjeverna Amerika, Središnja Amerika i Karibi

██ CONMEBOLCopa AméricaJužna Amerika

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi FIFA
Nedovršeni članak FIFA koji govori o nogometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.