Alcest

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Alcest

Alcestov nastup uživo na festivalu Party.San Metal Open Air 2013. godine. Slijeva nadesno: Indria, Neige, Zero

Alcestov nastup uživo na festivalu Party.San Metal Open Air 2013. godine. Slijeva nadesno: Indria, Neige, Zero
Osnivanje1999.
Žanr/oviblack metal[1] (u početku), shoegaze,[2] post-metal,[3] alternativni metal,[1] blackgaze[4]
Djelatno razdoblje1999. - danas
Producentska kućaProphecy Productions, Drakkar Productions, Northern Silence Productions, Hyperrealist
AngažmanPeste Noire, Phest, Mortifera, Amesoeurs, Les Discrets
Internetska stranicawww.alcest-music.com
Članovi (članice)
Neige[5]
Winterhalter
Bivši članovi
Argoth
Aegnor
Portal o glazbi

Alcest je francuski shoegaze sastav. Grupu je 1999. godine osnovao Stéphane "Niege" Paut[5] kao samostalni black metal projekt, no godinu dana nakon osnutka sastava grupi su se pridružili basist Argoth i gitarist Aegnor. Međutim, već nakon objave prvog demo uratka sastava 2001. godine Aegnor i Argoth napustili su sastav te je Neige tako opet postao jedini član.[6][7]

Ovaj je čin označio promjenu u glazbenome stilu, pošto su Alcestova naknadna glazbena izdanja češće bila opisivana kao shoegaze koji se miješa sa raznim rock i metal utjecajima, uključujući black metal i post-metal. Godine 2009. bubnjar Winterhalter iz sastava Les Discrets (te bivši član grupe Peste Noire) priključio se Alcestu, nakon gotovo osam godina koje je Neige proveo kao jedini stalni član. Od svojeg je osnutka Alcest objavio ukupno šest studijskih albuma.

Povijest[uredi VE | uredi]

Tristesse hivernale, Le Secret i prvi studijski album (1999. - 2007.)[uredi VE | uredi]

Neige je 1999. godine osnovao Alcest kao vlastiti samostalni projekt.[1] Ubrzo nakon svog osnutka sastav je postao tročlana black metal grupa koju su činili pjevač, gitarist i bubnjar Neige, basist Argoth i gitarist Aegnor (danas znan kao La sale Famine de Valfunde). Niege se 2001. godine pridružio Famineovoj grupi Peste Noire u kojoj je služio kao basist, bubnjar i gitarist te je za sastav čak i skladao pjesmu "La Césarienne".[1][8][9][10]

Godine 2001. sastav je snimio demo uradak od četiri pjesme pod imenom Tristesse hivernale te ga je objavila diskografska kuća Drakkar Productions. Na demo uratku nalazi se pjesma "La Forêt de Cristal" čiji je glavni rif napisao Famine. Nedugo nakon objave dema sastav je ponovno postao jednočlan, što je Neige iskoristio kako bi poveo Alcest u intimnijem smjeru.[1] Neige, koji je izvorno formirao Alcest kako bi mogao skladati hladni i grubi black metal, odmaknuo se od minimalističkog pristupa prisutnog na demo uratku te objavio EP Le Secret. Ovaj je EP, objavljen u svibnju 2005. godine, poslužio kao svojevrsni uvod u novi koncept reformiranog Alcesta. Nakon što je u ožujku 2007. potpisao ugovor sa diskografskom kućom Prophecy Productions,[11] Alcest je objavio svoj debitantski album Souvenirs d'un autre monde u kolovozu iste godine[12] te je stilski bio sličan radovima sastava kao što su My Bloody Valentine i Jesu.[1][13][14] U kolovozu 2007. godine Tristesse hivernale ponovno je objavila diskografska kuća Northern Silence Productions u obliku split albuma sa francuskom black metal grupom Angmar.

Les Discrets / Alcest, Écailles de lune i Les voyages de l'âme (2008. - 2012.)[uredi VE | uredi]

Godine 2009. Alcest zajedno sa grupom Les Discrets objavljuje split album Les Discrets / Alcest.[15]

Écailles de Lune, drugi studijski album sastava, objavljen je 29. ožujka 2010.

Treći studijski album skupine, Les voyages de l'âme, objavljen je 6. siječnja 2012.

BBC Live Session, Shelter i Kodama (2013. - danas)[uredi VE | uredi]

Godine 2012. Alcest je objavio svoj prvi koncertni album BBC Live Session.

Alcestov je četvrti studijski album Shelter 17. siječnja 2014. objavila diskografska kuća Prophecy Productions. Na albumu se pojavljuje mnoštvo gostujućih glazbenika te su neki od njih Neil Halstead, Birgir Jón Birgisson i Billie Lindahl.

Neige je 15. siječnja 2016. godine na službenoj Facebook stranici sastava objavio status "Novi album. Snimanje je započelo.".[16] Također je komentirao da će album biti "definitivno mračniji." Dana 16. svibnja izjavio je kako je album trenutno u procesu masteriranja. Dana 26. srpnja službeno je potvrđeno kako će naziv novog albuma biti Kodama te da će datum objave biti 30. rujna 2016. godine.

Koncept[uredi VE | uredi]

Neigeova su sjećanja iz djetinjstva uvelike utjecala na Alcestovu glazbu.

Kao dijete, Neige je imao doživljaje[17] u kojima je bio u kontaktu sa "dalekom zemljom", koju on općenito naziva "Zemljom Vila". Alcest služi kao glazbena adaptacija sjećanja iz tog "drugoga svijeta".[1][18] Neige je izjavio kako je Alcestova svrha ta da povede slušatelja u taj svijet kroz njegova sjećanja. Ova je promjena u konceptu prvi put prikazana u Le Secretu. Neige je komentirao kako album Souvenirs d'un autre monde služi kao doslovna sumacija koncepta sastava.[19]

Pogrešne interpretacije[uredi VE | uredi]

Neke su ranije recenzije EP-a Le Secret opisivale album kao hladni i melankolični black metal glazbeni uradak, što je Neigea iznenadilo i razočaralo. U intervjuu koje je sproveo webzin Aeternitas Tenebrarum Music Foundation odgovorio je na te interpretacije, kao i na spomen njegovih vokala koji su stvarali "zlokobno raspoloženje":

Zlokobno raspoloženje???.... Uistinu me brine što ste to rekli jer to onda dokazuje da nisam uspio komunicirati s onim što sam nosio u sebi... Samo sam želio stvoriti majčinsku mantru, hipnotičku i nestvarnu, sličnu onome što sam čuo u Zemlji Vila; sigurno ne "mračnu" mantru. Moje su melodije čudne, ali ne i stresne, barem se nadam da nisu! Loša produkcija i prigušena mantra možda bi mogle objasniti stvari. Da ste uspjeli razumjeti moje tekstove, sumnjam da bi ste takvo što rekli jer to nisu tekstovi o tuzi ili tjeskobi, to čuvam za Mortiferu. Planiram uskoro ponovno snimiti "Le secret" i uključiti dvije pjesme na jedan album; nadam se da ovoga puta neće biti kompromisa jer niste prva osoba koja smatra da je moja glazba mračna.[18] – Neige

Još jedna pogrešna interpretacija govori kako je na Le Secretu bila prisutna pjevačica; sve je vokale na EP-u izveo Neige. Souvenirs d'un Autre Monde je, međutim, uključivao gostujući ženski glas pjevačice Audrey Sylvain iz grupe Amesoeurs; pjevala je na pjesmi Sur l'autre rive je t'attendrai.

Članovi sastava[uredi VE | uredi]

Trenutna postava
 • Neige – vokali, gitara, bas-gitara, klavijature (1999. – danas), bubnjevi (1999. – 2009.)
 • Winterhalter – bubnjevi, perkusija (2009. – danas)
Koncertni članovi
 • Zero – gitara, prateći vokali (2010. – danas)
 • Indria – bas-gitara (2010. – danas)
Bivši članovi
 • Aegnor – gitara (2000. – 2001.)
 • Argoth – bas-gitara (2000. – 2001.)
Bivši koncertni članovi

Diskografija[uredi VE | uredi]

Alcestov koncert 2013. godine; na slici su prikazani Neige (desno) i koncertni član Indria.
Studijski albumi
EP-i
Koncertni albumi
Demo uradci

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 True, Chris "Alcest Biography", Allmusic, Macrovision Corporation. Pristupljeno 2. kolovoza 2014.
 2. Jurek, Thom. The Secret review. Allmusic pristupljeno 5. siječnja 2012.
 3. Grow, Kory. Alcest. Rolling Stone pristupljeno 15. travnja 2015.
 4. http://www.stereogum.com/1617782/deconstructing-alcests-shelter-and-metal-in-a-post-deafheaven-world/franchises/deconstructing/
 5. 5,0 5,1 Ratliff, Ben (2012) "Spooky Cathedrals and Twilight Moods", New York Times, 13. siječnja 2012., pristupljeno 13. veljače 2012.
 6. Neige objašnjava: "U početku sam stvorio Alcest jer sam jako volio black metal pa sam ga želio i svirati. Uz Famineovu pomoć napisao sam i skladao četiri pjesme koje su bile tematski vezane uz zimu i tužne osjećaje koje to doba donosi."Klemi, From dream kingdoms to metro tunnels: ALCEST / AMESOEURS, Kaleidoscope mag, Izdanje br. 4, 2007.
 7. Aegnor (aka La sale Famine) objašnjava: "Svirao sam u ALCESTU. U početku. Skladao sam najbolji rif na ‘Tristessi hivernali’, gorući rif [iz pjesme] ‘La Forêt du Cristal’. No prema Niegeovoj naredbi ALCEST je postao Eden prepun elegantnih i pretjerano lijepih vila, pastoralni san nježnog hobitskog uma. Otvoreno govoreći, ALCEST je postalo mjesto iz bajke. Stoga sam morao izdubiti vlastiti put…Posrao sam se u te slatke cvjetne gajeve, sodomizirao vile i poslao te vilenjake u krevet dozom otrova za štakore kako bih omogućio da pjesma žaba krastača procvjeta. Da, stvorio sam PESTE NOIRE…jer PESTE NOIRE je bio rođen samo kako bi zajebao stvari.(Diary of PN)"KPN-V interview, 1. travnja 2013. Arhivirano s izvorne stranice 17. siječnja 2014., pristupljeno 6. kolovoza 2016.
 8. Neige je izjavio: "Bio sam samo gost u [Pesteu Noireu] i svirao sam bubnjeve za njega (Faminea), ali nisam dijelio niti dijelim njegova stajališta. Nemojte me ni pitati o konceptu iza [Pestea Noirea], vrlo je kompliciran." Mystery Flame, Interview with Neige of Alcest, Avant-Garde Metal Webzine, 17. siječnja 2011.
 9. Neige je također izjavio:"Nisam ništa napisao u Pesteu Noireu." An Interview with Neige, at Infernal Damnation Festival VIII, Me(n)tal-Meltdown Webzine, 23. travnja 2011.
 10. Neige je komentirao kako su mu svi sastavi u kojem je sudjelovao pomogli izraziti različite dijelove njegove osobnosti:"Stvarno, postoji “nekoliko” Neigeovih strana. Neige iz Alcesta je poput temelja moje osobnosti, on je njena srž: vedar i samozatajan čovjek koji je odsjaj glazbe. Neige iz Amesoeursa više je gradski čovjek koji je potpuno izgubljen, tužan i nervozan, koji više ne poznaje niti svoje ciljeve niti svoje želje. Više ne poznaje sama sebe otkad se u njemu nakupila velika količina frustracije i neizgovorenih poroka. Zadnje ali ne i najmanje važno, Neige iz Peste Noirea je na neki način stara, zla i glupa vještica čiji se nepodnošljivi smrad može mjeriti samo sa njenom ružnoćom. Moj su životinjski nagon i primitivna regresija utjelovljeni u toj mješavini pećinske žene i zlotvora."Klemi, From dream kingdoms to metro tunnels: ALCEST / AMESOEURS, Kaleidoscope mag, Izdanje broj 4, 2007.
 11. Alcest signing announcement on Prophecy Productions homepage (Arhivirano 6. ožujka 2012.). Pristupljeno 23. kolovoza 2010.
 12. Souvenirs d'un autre monde on Prophecy Productions homepage (Arhivirano 6. ožujka 2012.). Pristupljeno 23. kolovoza 2010.
 13. Way, Brian "Alcest – Souvenirs d'Un Autre Monde" (review), Allmusic, Macrovision Corporation
 14. Kelly, Jennifer (2007) "Alcest – Souvenirs d'Un Autre Monde" (review), Popmatters
 15. Les Discrets / Alcest na metal-archives.com Pristupljeno 7. kolovoza 2016.
 16. [1]
 17. ALCEST : Transcending Human Boundaries. (Interview with Neige)
 18. 18,0 18,1 Interview with Neige for ATMF Webzine Arhivirano s izvorne stranice 20. rujna 2007., pristupljeno 6. srpnja 2007.
 19. Interview with Neige for Todestrieb Records Arhivirano s izvorne stranice 8. listopada 2007., pristupljeno 6. srpnja 2007.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Sestrinski projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Alcest

Mrežna mjesta[uredi VE | uredi]