Aleksandar Karađorđević, srpski princ

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Aleksandar II. Karađorđević

Aleksandar II. Karađorđević (srp. Александар Карађорђевић; London, 17. srpnja 1945.), srpski princ prijestolonasljednik i sin jedinac kralja Jugoslavije Petra II.

Rođen je 1945. godine u Londonu, budući da nakon uspostave Demokratske Federativne Jugoslavije vlast na području bivše Jugoslavije preuzimaju komunisti. Kako službeno ukidanje monarhije u Jugoslaviji od strane Ustavotvorne skupštine nastupa tek 29. studenog 1945. godine (do tada je Josip Broz Tito predsjednik vlade, koja je dobila mandat od kraljevskog namjesništva), on je rođen kao prijestonasljednik.

Abdikacija Petra II[uredi VE | uredi]

Kralj Petar je abdicirao tako što je u ulozi šefa države 7. ožujka 1945. imenovao Regentsko vijeće u sastavu: Srđan Budisavljević, Ante Mandić i Dušan Sernec s ovlaštenjem da sa Narodnim komitetom za oslobođenje Jugoslavije (NKOJ) oformi zajedničku Privremenu vladu i prihvati nominaciju nove Vlade na čelu s Josipom Brozom, za koju je Vijeće dalo saglasnost 29.11.1945. kada je proglašena Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ).[1]

Taj datum, kada je po međunarodnome pravu stvorena Druga Jugoslavija, od tad je obilježavan kao jugoslavenski praznik Dan državnosti. Nakon uvođenja jednopartijskog sistema, komunisti su taj praznik tumačili kao slavljenje Drugog zasjedanja AVNOJ-a 29. studenog 1943. godine.

Aspiracija[uredi VE | uredi]

Iako nakon abdikacije Petra II. po međunarodnome pravu Karađorđevići više nemaju pravo na prijestolje, od trenutka početka raspada Jugoslavije 1991. godine Aleksandar Karađorđević se pokušava izboriti da se najprije u nekadašnjoj državi, a potom barem u Srbiji uspostavi ustavna monarhija na čijem bi on bio čelu.

Ti pokušaji su do sada bili neuspješni, ali s druge strane uspio se tamo izboriti da mu se ustupi imovina dinastije Karađorđević, doduše tek na korištenje. Slične imovinske zahtjeve ima prema nekim bivšim jugoslavenskim republikama, koje su ipak pošteđene lobiranja za proglašenje monarhije. Ima tri sina: Petra, Filipa i Aleksandra.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Charles D. Pettibone (2014) The organization and order of battle of militaries in World War II, Trafford Publishing, Bloomington, Indiana SAD, str.393.