Aleksej Troicki

Izvor: Wikipedija
Aleksej Troicki
Aleksej Troicki
Puno ime Aleksej Aleksejevič Troicki
Država Rusko Carstvo
Rođenje 14. ožujka 1866.
Smrt datum nepoznat, 1942.
Poznat po šahovski teoretičar, kompozitor šahovskih studija

Aleksej Aleksejevič Troicki (14. ožujka 1866.kolovoz 1942.) bio je ruski šahovski teoretičar. Prema mnogima, smatra se jednim od najvećih skladatelja studija konačnica u povijesti.[1] Troicki je umro od izgladnjivanja tijekom blokade Lenjingrada.

Možda je njegov najpoznatiji rad konačnica s dvama skakačima i pješakom. Naime, dva skakača sama ne mogu dobiti partiju, već je potreban i protivnikov pješak kako bi se izbjegao pat. Po njemu je nazvana pozicija (linija) Troickog. Za njegove je analize, engleski velemajstor i matematičar John Nunn napisao da su "zapanjujuće točne".[2]

Pozicija Troickog[uredi | uredi kôd]

Pozicija Troickog
abcdefgh
8
b6 black circle
g6 black circle
c5 black circle
f5 black circle
a4 black circle
d4 black circle
e4 black circle
h4 black circle
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Pozicija Troickog kada bijeli ima dva skakača, a crni pješaka.

Konačnice dvaju skakača su uvijek remi, no izuzetak su konačnice s dva skakača i protivnikovim pješakom jer tu jača strana katkada može izbjeći pat dobivajući ključni tempo (jer crni ima pješaka).

Troicki je opsežnu analizu ove konačnice objavio 1937.

Pravilo je dao i sâm Troicki: "Ako je pješak sigurno blokiran od strane bijelog skakača ne niže od linije na dijagramu, tada crni gubi, bez obzira na poziciju kraljeva."

Utjecaj na šah[uredi | uredi kôd]

Mnogi velemajstori okarakterizirali su rad Troickog kao kamen temeljac "moderne umjetnosti šahovskih kompozicija".

Treći svjetski šahovski prvak i jedan od najboljih igrača konačnica ikada, José Raúl Capablanca, odao mu je počast riječima:[3]

Prema mome načinu razmišljanja, Troicki nema ravnog među kompozitorima konačnica; nitko drugi nije skladao toliko mnogo, a tako raznolikih konačnica prvoga reda.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. U uvodu Kolekcije šahovskih studija, Sam Sloan piše "... Troicki se smatra najvećim kompozitorima studija šahovskih konačnica ikada."
  2. John Nunn, Secrets of Minor-Piece Endings, Batsford, 1995.
  3. José Capablanca o Troickom

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]