Prijeđi na sadržaj

Ali Hassan Mwinyi

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "političar".
(Primjeri uporabe predloška)
Ali Hassan Mwinyi

Ali Hassan Mwinyi (Kivure, 8. svibnja 1925.Dar es Salaam, 29. veljače 2024.) bio je tanzanijski političar. Drugi je predsjednik Ujedinjene Republike Tanzanije od 1985. do 1995. godine. Prije obnašanja dužnosti predsjednika bio je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik. Bio je predsjednik vladajuće stranke, Chama cha Mapinduzi (CCM) od 1990. do 1996. godine.

Tijekom Mwinyieve vlasti u Tanzaniji su poduzeti prvi koraci da se preokrene socijalistička politika Juliusa Nyererea.[1] On je ublažio uvozna ograničenja i poticao privatna poduzeća. Tijekom svog drugog mandata pod pritiskom stranih donatora uvedeno je višestranačje. Često se naziva Mzee Rukhsa ("Sve ide"), promovirao je liberalizaciju morala, vjerovanje, vrijednosti (bez kršenja zakona) i gospodarstvo. Ponovio je ta uvjerenja obraćajući se zemlji u borbi protiv fanatika koji su palili mesnice u kojima se prodavalo svinjsko meso. Fanatici su tvrdili da je jedenje svinjskog mesa u suprotnosti s njihovim uvjerenjima. Inzistirao je da je Tanzanija slobodna zemlja i da je važna individualna sloboda vjerovanja.[2] Mnogi tvrde da je tijekom mandata Mwinyia zemlja bila u tranziciji iz propalog socijalizma koji je bacio ekonomiju na koljena. Tijekom njegove vladavine donesene su važne odluke koje su dovele do liberalizacije gospodarstva i kratkoročnog gospodarskog rasta.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Brennan, James R.; Burton, Andrew. 2007. Dar es Salaam: histories from an emerging African metropolis. African Books Collective. str. 252. ISBN 9987-449-70-0
  2. Laakso, Liisa. 2002. Multi-party elections in Africa. James Currey Publishers. str. 295. ISBN 0-85255-843-0 |first= nedostaje |last= (pomoć)