Američka pravoslavna Crkva

Izvor: Wikipedija
Saborna Crkva Sv. Nikole u Washingtonu
Mitropolit sve Amerike i Kanade Jona I.

Američka pravoslavna Crkva (eng.Orthodoxy Church in America) je posljednje priznata Autokefalna Crkva nakon što je prestala biti Autonomna Crkva.

Status[uredi | uredi kôd]

Američka pravoslavna Crkva je 1970. godine dobila autokefalnost od Ruske pravoslavne Crkve. Autokefalnost danas priznaju Ruska, Bugarska, Gruzijska, Poljska i Pravoslavna crkva čeških zemalja i Slovačke. Nije priznata kao autokefalna crkva od strane Carigradske patrijaršije, Aleksandrijske, Antiohijske,Jeruzalemske, Rumunjske, Ciparske, Grčke i Albanske pravoslavne crkve, ali s njom se nalaze u punom kanonskom i euharistijskom jedinstvu. One je smatraju i dalje kao samoupravnu crkvu u sastavu Ruske pravoslavne crkve.

Površina Američke pravoslavne Crkve[uredi | uredi kôd]

Njene crkve i manastiri se uglavnom nalaze na teritoriju SAD-a i Kanade, iako ih ima i u Meksiku i Australiji. Broj vjernika je prilično neodređen. Procjene se kreću do 1.100.000 vjernika.

Američka pravoslavna Crkva je nastala od mitropolije Ruske pravoslavne crkve u Americi (1970.) kada je od Moskovske patrijaršije dobila samostalnost.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]