Američki znakovni jezik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Američki znakovni jezik (ASL, Ameslan; ISO 639-3: ase) znakovni jezik gluhih osoba koji se koristi na području SAD-a, ali i nekim drugim zemljama, kao u Kanadi, Barbados, Benin, Bolivija, Burkina Faso, Srednjoafrička Republika, Čad, Kina, Obala Bjelokosti, Demokratska Republika Kongo, Gabon, Gana, Jamajka, Kenija, Madagaskar, Mauritanija, Nigerija, Filipini, Singapur, Togo, Zimbabve.

na području SAD-a njime se koriste i djeca čiji su roditelji gluhe osobe. Ima između 100,000 i 500,000 osoba koje ga koriste kao prvi jezik (VanCleve 1986) od oko 2,000.000 gluhih osoba SAD-a (1988).

Dijalekti: znakovni jezik američkih crnaca i tactile ASL (skračeno od American Sign languaage; često i TASL). raširen je kroz SAD. TASL-om se komunicira i dodirom sa gluho-slijepim dijelom populacije, osobito onima sa usherovim sindromom, čija se koncentracija nalazi na području Louisiane i u Seattleu. Ima svoj vokabular i gramatiku.

Američki znakovni jezik (ASL) različit je od znakovanog engleskog[1], naime, ima svoju gramatiku i svoje specifičnosti ne vezane za govoreni engleski. Znakovani engleski vizualna je reprezentacija govorena engleskog jezika u kojem znakovi, vokabular ASL-a prati rečeničnu konstrukciju govorena engleskog jezika.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]