Amy Johnson

Izvor: Wikipedija
Amy Johnson
Rođenje 1. srpnja 1903., Kingston upon Hull, Engleska
Smrt 5. siječnja 1941., London, Engleska
Nacionalnost Engeskinja
Poznat(a) po letu od Londona do Darwina
Zanimanje pilot
Portal o životopisima

Amy Johnson (Kingston upon Hull, 1. srpnja 1903.London, 5. siječnja 1941.) pionirka je engleskog zrakoplovstva.

Amy Johnson pokazala je da žene mogu uspjeti u muškom svijetu. Kad je u lipnju 1929. godine naučila letjeti, Amy je postala prva žena - pilot u svijetu. Njezin instruktor letenja rekao je da će je prihvatiti kao pilota samo ako napravi nešto izuzetno, recimo da leti do Australije. I tako je u travnju 1930. poletjela na 19-dnevni let kojim je preletjela polovicu svijeta. Unatoč lošem vremenu, prekidima i prisilnim slijetanjima, stigla je u Australiju. Stigla je i u knjige rekorda: zbog ovog i drugih letova. Upamćena je kao velika zrakoplovka.

Rani život[uredi | uredi kôd]

Amy Johnson je rođena 1903. u engleskoj luci Hull gdje su njezini roditelji radili u ribarskoj industriji. Krenula je na sveučilište, a zatim završila tečaj za tajnice. No, nije željela obavljati neki od uredskih poslova koji su se 1920-ih nudili ženama. Johnson je naučivši letjeti prevladala veliku predrasudu. Letenje je bio muški posao i vrlo je malo letačkih klubova prihvaćalo žene. No, ona je ustrajala i stekla licencu aeronautičkog inženjera.[1]

Let do Australije[uredi | uredi kôd]

Amy Johnson prešla je od Londona do Australije 16.000 km za 19 dana te sletjela u Darwinu 24. travnja 1930. godine. Na tom putu morala se nositi s džunglom, pješčanom olujom i kvarovima aviona.

Oprema[uredi | uredi kôd]

Kao solo pilot, Johnson je morala ponijeti opremu za različite situacije. Ponijela je letačko odijelo i kacigu, no, većim dijelom puta, nosila je kratke hlače. Da bi se obranila, ponijela je pištolj. Udvostručila je pribor za prvu pomoć, kao i alat za popravak letjelice. Avion koji je Johnson odabrala za svoj let bio je polovni Ciganski moljac,[2] jedan od najpopularnijih tadašnjih malenih aviona. Nadogradila mu je dodatne spremnike goriva za duge letove. Platnena krila su se tijekom leta oštetila pa ih je pokrpala ljepljivim gipsom.

Ruta[uredi | uredi kôd]

Amy Johnson u Indiji, 1930.

Plan Johnsonove bio je izbjegavati let nad otvorenim morem, gdje bi mogućnosti za preživljavanje bile mnogo manje ako se sruši. Stoga je letjela jugoistočno preko europskog kopna i Azije, a potom je skrenula dolje prema Malajskom poluotoku i prelijetala od otoka do otoka duž Indonezije. Posljednji dio leta bio je najriskantniji zato što je morala preletjeti izloženo Timorsko more.

Slijetanje u Darwinu[uredi | uredi kôd]

Kad je Johnson poletjela s londonskog aerodroma Croydonu, bila je nepoznata. Kako je napredovala, novine i radio počeli su izvještavati o njezinom epohalnom letu. U trenutku kad je silazila iz svog aviona u Darwinu, bila je međunarodna junakinja.

Kasniji život[uredi | uredi kôd]

Veliki let učinio je Amy Johnson slavnom u cijelom svijetu. Britanske novine Daily Mail dale su joj 10.000 funti da bi krenula na reklamnu turneju i po cijelom je svijetu održala brojne govore i predstavljanja za medije. O njoj i njezinom čudesnom letu pisane su pjesme.[3] Međutim, za Johnson je takav publicitet bio vrlo naporan i na kraju je doživjela živčani slom.

Brak[uredi | uredi kôd]

Johnson se udala za pilota Jamesa Mollisona i taj se brak činio savršenim. Zajedno su izveli nekoliko dugih letova. No, par se nije slagao. Njihov brak je uskoro propao i Johnson se vratila svojoj karijeri solo letenja.

Nestanak[uredi | uredi kôd]

Godine 1940. Amy Johnson je počela raditi i vozila je avione britanskog ratnog zrakoplovstva iz tvornice u Škotskoj do zračnih baza na jugu Engleske. Dana 5. siječnja 1941. avion kojim je upravljala iz Prestwicka, nedaleko Glasgowa, srušio se u estuarij Temze kod Londona. Njezino tijelo nikad nije pronađeno.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Brearley Pilot's Licences, Treasures of the Battye Library.". Inačica izvorne stranice arhivirana 14. kolovoza 2011. Pristupljeno 27. prosinca 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Amy Johnson. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. lipnja 2009. Pristupljeno 21. prosinca 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Pjesma za Amy Johnson od Ala Stewarta. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. veljače 2010. Pristupljeno 2. siječnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Amy Johnson