Anastiloza

Izvor: Wikipedija
Anastiloza u rimskom kazalištu u španjolskoj Cartageni

Anastiloza (grč. ana - ponovno, stylos - stup) arheološki je pojam, koji označava djelomičnu rekonstrukciju građevine s originalnim dijelovima. Često se primjenjuje kod vraćanja stupova na njihova stara mjesta i restauracije porušenog stupovlja. Pojam se također ponekad koristi kako bi se opisala tehnika restauracije razbijene arheološke keramike i drugih manjih arheoloških nalaza.

Metodologija[uredi | uredi kôd]

Namjera je anastiloze ponovna izgradnja uništenog objekta,uz uporabu što je više moguće izvornog materijala,preostalog od i po prije nekoliko tisuća godina uništene građevine.Nakon što su identificirani i prikupljeni fragmenti se ponovo postavljanu na svoja pretpostavljana izvorna mjesta.U slučaju građevina koje se mogu svaki čas urušiti,metoda pretpostavlja temeljito dokumentiranje prethodnog stanja,te potom rastavljanje i ponovno sastavljanje građevine.Pri ovom se uporaba suvremenih materijala i rekonstrukcija smatra prihvatljivom,dakako u što je moguće manjoj mjeri.

Venecijanska povelja iz 1964 navodi kriterije za anastilozu.Prvo treba znanstveno potvrditi prethodno stanje strukture,te zatim utvrditi točna mjesta na koja će komponente biti ponovno vraćene.Potom se može prijeći na dodatne komponente i to u količini minimalno potrebnoj za stabilnost strukture.Dakako ovi materijali moraju biti prepoznatljivi kao nadomjestci izvornih sada nedostajućih dijelova.Nove konstrukcije za zapunjavanje nedostajućih dijelova nisu dozvoljene.

Kritika[uredi | uredi kôd]

Anastiloza ima svoje protivnike u znanstvenoj zajednici. Naime, metoda sa sobom nosi i nekoliko problema:

Bez obzira koliko su stroge pripremne studije bile greške u interpretaciji rezultirat će pogreškama koje su često nedetektabilne ili nepopravljive u obnovi.

Oštećenje izvornih komponenti praktički je neizbježno.

Element može biti ili je možda ponovno upotrijebljen ili je možda korišten u različitim zgradama ili spomenicima iz različitih razdoblja. Upotreba u jednoj rekonstrukciji onemogućuje njegovu upotrebu u drugima.

Primjeri[uredi | uredi kôd]

Grčka[uredi | uredi kôd]

Anastiloza,plača u Knososu na Kreti ,Arthur Evans

Primitivna je anastiloza izvedena 1836 na Atenskoj akropoli,hram Atene Nike ponovo je podignut od sačuvanih ostataka.Godine 1902, arhitekt Nikolas Balanos koristi anastilozu kako bi rekreirao kolabirane dijelove Partenona ,te restaurirao Erehtejon, i ponovo podigao hram Atene Nike.

Indija[uredi | uredi kôd]

Humajanova grobnica

Indonezija[uredi | uredi kôd]

Jedan od ranijih primjera je Borobudur na otoku Javi Indonezija

Borobudur na otoku Javi

Kambodža[uredi | uredi kôd]

Angkor Wat 1908.

Drugi primjeri[uredi | uredi kôd]

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

  • Michael Petzet, Gert Mader: Praktische Denkmalpflege. Stuttgart 1993. ISBN 3-17-009007-0

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Al Khazneh, Jordan. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. rujna 2012.
Nedovršeni članak Anastiloza koji govori o arheologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.