Prijeđi na sadržaj

Anders Johansson

Izvor: Wikipedija
Anders Johansson
Anders Johansson uživo 2011.
Ime u rodnom listuPer Anders Johansson
Rođen/a25. svibnja 1962.
Göteborg, Švedska
Žanr/oviheavy metal, power metal, neoklasični metal, jazz
Zanimanjeglazbenik, skladatelj, bubnjar
Instrumentbubnjevi, glasovir, kontrabas, gitara
Djelatno razdoblje1984. – danas.
Producentska kućaHeptagon
AngažmanHammerFall, Yngwie Malmsteen, Manowar, Fullforce, Tungsten, Silver Mountain

Per Anders Johansson (Göteborg, Švedska, 25. svibnja 1962.) švedski je heavy metal glazbenik. Najpoznatiji je kao bivši bubnjar sastava HammerFalla i Yngwie Malmsteena. Danas je član power metal sastava Tungsten. Sin je jazz pijanista Jana Johanssona i brat klavijaturista Rainbowa i Stratovariusa, Jensa Johanssona.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Anders Johansson rođen je 25. svibnja 1962. u Göteborgu. Zajedno s majkom i bratom preselio je u Malmö nakom smrti otaca. Prvi instrument na kojem je svirao bio je glasovir, ali nakon nesreće na biciklu preselio se na bubnjeve.

Godine 1984. preselio se u SAD-e. Zajedno s bratom Jensom pridružio se sastavu Yngwiea Malmsteena. Snimio je pet studijskih albuma i svirao je na pet turneja. Od tada je svirao s mnogim glazbenicima i sastavima poput Jonasa Hellborga.

Godine 1999. pridružio se power metal sastavu HammerFall i svirao je na turneji albuma Legacy of Kings. Sastav je napustio u rujnu 2014. Godine 2019. pridružio se power metal sastavu Tungsten gdje je svirao sa sinovima Nickom i Karlom. Godine 2019. pridružio se američkom heavy metal sastavu Manowar. Prvi koncert sa sastavom Jonas Hellborg svirao je u Brnu, Češka. Napustio ga je 2022.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

HammerFall
Manowar
Yngwie Malmsteen
Silver Mountain
Johansson
Tungsten

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Anders Johansson - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Pristupljeno 22. kolovoza 2022.