Andrija Paleolog

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Andrija Paleolog (grč. Ἀνδρέας Παλαιολόγος, Andreas Palailogos) (1453.1502.), morejski despot i titularni "konstantinopolski car" (lat. Imperator Constantinopolitanus), odnosno pretendent na bizantsko prijestolje.

Bio je stariji sin morejskog despota i titularnog bizantskog cara od 1453. godine, Tome Paleologa († 1465.) i kneginje Katarine Zaccaria, kćerke posljednjeg ahajskog kneza Centuriona II. Poslije pada Carigrada nastavio je živjeti s obitelji u Moreji, a njegov otac postao je vazal turskog sultana Mehmeda II. Osvajača. Iskoristivši sukob između despota Tome i njegova brata Demetrija, sultan je 1460. godine napao i zauzeo Moreju, a Andrija je s obitelji pobjegao na otok Krf, a njegov otac je odatle otišao u Italiju. Došao je u Rim tek poslije očeve smrti 1465. godine i tu se naselio uz pristanak rimskog pape.

Godine 1494. prodao je prava na bizantsku carsku krunu francuskom kralju Karlu IX., a kasnije je još jednom ista prava prodao aragonskom kralju Ferdinandu II.


Crown of Saint Edward.svgP vip.svg Nedovršeni članak Andrija Paleolog koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Andrija Paleolog
Rođ. 1453. Umr. 1502.
Pretendentske titule
Prethodnik
Toma Paleolog
— NASLOVNA TITULA —
morejski despot
1465.–1502.
prava prodana francuskom kralju Luju XII. i
katoličkim monarsima Izabeli I. i Ferdinandu V.
— NASLOVNA TITULA —
bizantski car
(nekoć "konstantinopolski car")

1465.–1502.
Razlog za izostanak nasljedstva:
Pad Carigrada i osmanlijsko osvajanje Bizanta