Anne-Sophie Mutter

Izvor: Wikipedija
Anne.Sophie Mutter 2013. godine.

Anne-Sophie Mutter (Rheinfelden, 29. lipnja 1963.), njemačka violinistica, jedna od najznačajnijih violinistica s prijelaza iz 20. u 21. stoljeće. U ranoj mladosti surađivala je s Herbertom von Karajanom, a tijekom karijere brojni skladtelji napisali su djela isključivo za njezino izvođenje.[1] Četverostruka je dobitnica Nagrade Grammy.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je 1963. u gradiću Rheinfeldenu, smještenom 15 kilometara istočno od Basela. S pet godina počela je svirati glasovir, ali ubrzo nakon toga preacuje se na violinu, obrazujući se kod prof. Ene Honigberger. Nakon njezine smrti, nastavlja učenje u klasi prof. Aide Stucki na konzervatoriju u Winterthuru.

U dobi od 13 godina, Herbert von Karajan poziva ju na nastup s Berlinskim filharmoničarima na Luzernskom festivalu 1976. godine. Tom prilikom svirala je Mozartov Violinski koncert br. 4 u D-duru. Sljedeće godine nastupila je na Salzburškom festivalu s Engelskim komornim orkestrom pod vodstvom Daniela Barenboima. S 15 godina, snimila je Mozartov Violinski koncert br. 5 s Karajanom i Berlinskim filharmoničarima.

Godine 1980. nastupila je s Njujorškom flharmonijom na svom prvom nastupu u SAD-u, kojim je ravnao dirigent Zubin Mehta. U dobi od 22 godine postaje počasnom članicom londonske Kraljevske glazbene akademije. Tijekom 1988. održala je turneju po Kanadi i SAD-u, na kojoj je prvi put nastupila i u čuvenom Carnegie Hallu. S američkim pijanistom Lambertom Orkisom, snimila je 1998. CD i DVD svih Beethovenovih sonata za violinu, čiji su dijelovi bili prikazivani putem radija i televizije u mnogim zemljama.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Carnegie Hall Playbill, 11. studenog 2014., str 38.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Anne-Sophie Mutter