Ante Selak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ante Selak
Ante Selak
Ante Selak na predstavljanju knjige Ivana Branka Šamije Rječnik jezika hrvatskoga
Rođenje 19. studenoga 1949.
Nacionalnost Hrvat
Zanimanje pedagog, jezikoslovac
Portal o životopisima

Dr. sc. Ante Selak (Rašćane Gornje kod Imotskog, 19. studenoga 1949.) hrvatski je pedagog, jezikoslovac i prosvjetar. Predavač je gramatike i pravopisa hrvatskog jezika na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu[1].

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ante Selak rođen je 19. studenoga 1949. u Rašćanima Gornjim (općina Imotski). Osnovnu školu završio je u Župi, klasičnu gimnaziju u Splitu, Filozofski fakultet u Zagrebu. Doktorski studij iz hrvatskoga jezika završio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i na istom je fakultetu 19. srpnja 2006. obranio disertaciju i dobio znanstvenu titulu doktora znanosti iz područja humanističkih znanosti, znanstveno polje filologija, grana kroatistika.

Od 1977. do 1992. godine radio je u Školskim novinama, od 1992. do 1995. jedan je od osnivača i prvi direktor Hrvatske sveučilišne naklade. Potom je dvije godine urednik u nakladničkoj kući Pergamena, a od 1998. do 2002. radi kao voditelj izdavačke djelatnosti u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Od 2000. godine predaje na Učiteljskoj akademiji, odnosno Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Oženjen je i otac četvero djece.[2]

Djela[uredi | uredi kôd]

Priredio je nekoliko knjiga:

Urednik je:

  • Taj hrvatski (zbornik dokumenata i objavljenih radova o problematici hrvatskog jezika u razdoblju od 1970. do 1992. godine, te izvornih književnih tekstova hrvatskih autora), 1992.
  • Leksikon hrvatskoga jezika i književnosti , 2001. (suurednik Ante Samardžija)

Sabrao je zbirku propisa i zakona u svezi s hrvatskim školstvom:

  • Hrvatsko osnovno školstvo, 1998. (2. izd. 2002.)

Napisao je knjigu o jezikoslovnim pogledima Ilije Abjanića, tvorca hrvatskog medicinskog nazivlja Jezikoslovni pogledi Ilije Abjanića : (grafija, ortoepija, eufonija, prozodija), 2007.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]