Prijeđi na sadržaj

Ante se vraća kući (2001.)

Izvor: Wikipedija
Ante se vraća kući
RedateljOgnjen Sviličić
ProducentHRT
ScenaristOgnjen Sviličić
Glavne ulogeDavor Svedružić
Josip Zovko
Mia Begović
Godina izdanja2001.
Trajanje70 min.
Država Hrvatska
Jezikhrvatski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Ante se vraća kući, hrvatski film Ognjena Sviličića iz 2001. godine.

Tada mladi redatelj Ognjen Sviličić nije htio raditi na provjerenim dobitnim kombinacijama, nego je želio provesti svoje ambiciozne ciljeve opsežnim akcijama i željom da predstavi cjelovit karakter glumaca.

Radnja

[uredi | uredi kôd]

Ante (Davor Svedružić), Nada (Mia Begović) i Kole (Josip Zovko) igraju glavne uloge. Dvojica mladića Ante i Kole rođaci su i oba studiraju šumarstvo na Sveučilištu u Zagrebu. Kao i većina studenata i Ante i Kole imaju premalo novca za financiranje studija. U filmu, Ante živi u prevelikom stanu u Zagrebu, koji si uopće ne može priuštiti. U prošlosti upoznaje Nadu, ženu na pragu srednjih godina, koja pruža ljubavne usluge. Nadin suprug je kriminalac koji vodi tajne poslove, čak ispisuje vlastiti novac. Budući da je Nada seksualno nezadovoljna, traži mladog muškarca, da ga može upotrijebiti za svoje igre. Ante je vrlo sramežljiv i dijelom nesposoban, što Nada koristi.

Kole je suprotnost Anti. Ima samopouzdanje i svoj život najvećim dijelom pod kontrolom. Ante nije zadovoljan što ga Kole posjećuje, pogotovo nenajavljeno. Pojavljuju se prvi sukobi s Antine strane, jer želi sakriti aferu s Nadom, jer ne samo što je puno starija, već i zato što ga financira i također potiče neobične igre. Ante ne može izaći sam iz ove delikatne situacije. Kad zazvoni zvono na vratima, Anti postaje jako loše, znajući da Nada dolazi u posjetu. Kole se sakrio ispod kauča bez da je Ante primijetio. Radnja se dalje komično razvija do konačnog raspleta.[1]

Uloge

[uredi | uredi kôd]
Glumac/ica Lik
Davor Svedružić Ante
Josip Zovko Kole
Mia Begović Nada
Dražen Kühn Ljubo
Ljubo Zečević Bugarin
Darija Saltagić Milka
Ljubomir Kerekeš mesar / doktor
Predrag Vušović radnik
Leon Lučev mladi pilar
Zvonimir Torjanac stari pilar
Inge Appelt dama #1
Vera Zima dama #2
Željko Königsknecht gazda
Slaven Knezović Mule
Helena Buljan Mirjana
Slavica Jukić baka
Daria Lorenci Antina djevojka
Jadranka Matković izlagačica
Ecija Ojdanić tv voditeljica

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. rujna 2019. Pristupljeno 23. rujna 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)