Apulej

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Apulej (o. 125. - o. 180.)

Apulej (lat. Apuleius) (Madaura, Numidija, o. 125. - ?, o. 180.), rimski književnik i filozof. Sljedbenik je mističnog platonizma, a poznat je kao autor djela Metamorfoze ili Zlatni magarac, fantastično-satiričnog romana, u kojem se mladić pretvara u magarca i spoznaje velike ljudske grijehe sve dok mu božica Izida ne vrati ljudsko obličje.[1] Najpoznatiji dio knjige je priča o Amoru i Psihi koja je obrađivana i u kasnijoj književnosti.

Druga važnija djela su Apologija, obrana na sudu zbog optužbe za magiju, te Florida, zbirka govora i predavanja.

Životopis[uredi VE | uredi]

Opera omnia, 1621

Rodio se o. 124. godine u rimskoj provinciji Numidiji. Otac mu je bio provincijalni dužnosnik, koji je nakon smrti njemu i bratu ostavio malo bogatstvo.[2] Školovanje je započeo u Madauri, gdje je naučio latinski i grčki, a obrazovanje je nastavio u Kartagi, Ateni i Rimu učeći književnost, gramatiku, retoriku i filozofiju.

Mnogo je putovao te je došao u kontakt s istočnosredozemnim kulturama i religijama, napose s egipatskom religijom i kultom Izide što je kasnije upotrijebio za svoje djelo Metamorfoze.[3] Nakon podučavanja u Rimu, krenuo je u Aleksandriju, ali je zastao u gradu Oea, blizu današnjeg Tripolija, gdje ga je stari poznanik Sicinius Pontianus, zamolio da se oženi njegovom majkom udovicom, Aemilijom Pudentilom. Nakon Pontianusove smrti, njegova se rodbina okrenula protiv Apuleja i optužila ga da je služeći se magijom nagovorio Aemiliju na brak. Apulej je na sudu iznio svoju obranu koja je postala poznata kao Apologia ili De magia.[4]

Bilješke[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


P literature.svgP vip.svg Nedovršeni članak Apulej koji govori o književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.