Archibald Reiss

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Archibald Rudolph Reiss)
Archibald Reiss

Rođenje 8. srpnja 1875.
Hausach
Smrt 8. kolovoza 1929.
Beograd
Alma mater Sveučilište u Lausanni
Poznat po osnutku prvog akademskog programa za forenzičke znanosti i osnivanju Instituta forenzičkih znanosti
Portal o životopisima

Rudolphe Archibald Reiss (Hausach, 8. srpnja 1875.Beograd, 8. kolovoza 1929.) bio je švicarski forenzičar, publicist i doktor kemije.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 8. srpnja 1875. godine kao osmo dijete, od ukupno deset, kod roditelja Ferdinanda Reiss, zemljoposjednika, i Pauline Sabine Anna Gabriele Seutter von Loetzen, u Hausachu. Poslije završenog osnovnog i srednjeg obrazovanja u Njemačkoj, otišao je zbog lošeg zdravstvenog stanja na studije u Švicarsku.

Zvanje doktora kemije stekao je već u 22. godini, i biva izabran za pomoćnika za fotografiju, a potom je postao priznati docent za tu oblast, na Sveučilištu u Lausanni. Za redovnog profesora kriminalistike imenovan je 1906. godine. Kao profesor bavio se znanstvenim radom.

Na poziv srpske vlade Reiss je 1914. godine otišao u Srbiju istraživati pojedine zločine austrougarske, njemačke i bugarske vojske nad srpskim stanovništvom, ali u Bugarskoj se rezultati Reissovih istraga odbacuju uz argumente da nije snimio nijednu fotografiju žrtava "bugarskih zvjerstava", dok ih je radio za austrougarske i njemačke te da to što je bio jedan od pionira forenzičke fotografije i da se tijekom rata borio u redovima srpske vojske dovodi u sumnju njegovu nepristranost kao stručnjaka.[1]. Bio je član delegacije jugoslavenske vlade na Mirovnoj konferenciji u Parizu.

Sa srpskom vojskom prešao je Albaniju, Solunsko bojište i s Moravskom divizijom ušao u oslobođeni Beograd, studenoga 1918. godine. Poslije rata modernizirao je tehničku policiju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova nove države. Rudolphe Archibald Reiss, razočaran nekim negativnim pojavama u društvenom i u političkom životu povukao se pred kraj života iz svih javnih dužnosti. Živio je skromno u svojoj vili "Dobro polje" (Topčider) u Beogradu.

Godine 1926. postao je počasni građanin grada Krupnja. Te godine je također jugoslavenski ministar i general Duško Trifunović Reissa proglasio počasnim kapetanom I. klase pješaštva Vojske Kraljevine SHS.[2]

Umro je 8. kolovoza 1929. u Beogradu.[3] Sahranjen je na topčiderskom groblju, dok je po njegovoj želji njegovo srce odneseno u urni na Kajmakčalan, gdje je sahranjeno zajedno s ostalim vojnicima sa Solunskog bojišta.

Kao svoj posmrtni zavjet srpskom narodu ostavio je neobjavljen rukopis knjige "Čujte Srbi!" na francuskom jeziku, u izvorniku "Ecoutez les Serbes!". Ova knjiga je završena 1. lipnja 1928. godine, a tiskana je 2004. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Гочев, Янко. Сръбският слуга и ньойски фалшификатор Рудолф Арчибалд Райс (bugarski). Pristupljeno 2. lipnja 2022.
  2. Politika, br. 6.615 od petka 24. septembra 1926., str. 5.
  3. Politika, br. 7.638 od petka 9. avgusta 1929., naslovna strana