Ardelio Della Bella

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ardelio Della Bella (Foggia, 1655. - Split, 3. prosinca 1737.), talijanski isusovac propovjednik, misionar, znanstvenik, pisac, leksikograf.[1]

Životopis[uredi VE | uredi]

Ardelio Della Bella podrijetlom je iz stare i istaknute talijanske obitelji iz Firence, ali je rođen u Foggiji 1655., gdje mu se obitelj preselila radi poslova. Datum rođenja nije siguran, vjerojatno je 14. veljače, iako postoji i podatak koji spominje 2. veljače.

Niže obrazovanje stječe u rodnom gradu, a na studij filozofije i prava odlazi u Napulj. Godine 1677. u Rimu stupa u isusovački red, a od 1681. uglavnom živi u Dubrovniku. Tamo sljedeće tri godine na isusovačkom kolegiju predaje latinski jezik i književnost te govorništvo, ali i uči hrvatski jezik. U Rim se vraća 1684. kako bi nastavio studij na Gregorijanskom sveučilištu. Međutim, Della Bella se vidio u ulozi misionara, a ne u ulozi profesora na učilištu. Stoga se na vlastiti zahtjev vraća u Dubrovnik djelovati kao misionar od 1688. do 1691., s kratkim prekidom 1689. Ostatak života je posvetio misijama u dalmatinskim krajevima, zbog čega se i odrekao službe profesora filozofije u Rimu. Godine 1694. odlazi u Dubrovnik, gdje djeluje kao propovjednik i misionar, a od 1696. do 1702. je rektor Dubrovačkog kolegija. Osim toga, u tom periodu dovršava zgradu kolegija i započinje gradnju isusovačke crkve sv. Ignacija. Nakratko se sredinom 1702. na godinu dana vraća u Italiju kako bi predavao skolastičku teologiju u Firenci.

Konačno se krajem 1703. godine vraća za misionara u Splitu. Sljedećih 30 godina posjećuje 17 biskupija duž cijele Dalmacije, od Cresa do Kotora, a djeluje i u Hercegovini. Preminuo je 3. prosinca 1737. godine u Splitu od posljedica moždanog udara koji je doživio četiri godine ranije.

Djela[uredi VE | uredi]

Ardelio Della Bella nije bio samo propovjednik i misionar, već i znanstvenik i leksikograf. U periodu od dvadeset godina, za vrijeme boravka u Hrvatskoj, prikupljao je građu za svoj rječnik Dizionario italiano-latino-ilirico, kojeg je objavio u Veneciji 1728. godine. Petar Bašić (Dubrovnik, 18./19. st.) poboljšao je i priredio za tisak drugo izdanje Della Bellinoga rječnika, koje je objavljeno u dva sveska u Dubrovniku 1785. godine.

Osim rječnika, u Veneciji je 1805. godine Matija Čulić posthumno objavio njegove propovjedi na hrvatskom jeziku održane u bratovštini Dobre smrti u Dubrovniku, pod nazivom Razgovori i propovidagna oza Ardelia Della Belle.

Grafija prezimena[uredi VE | uredi]

Postoje dvije grafije Della Bellinoga prezimena. Prva i češća je Della Bella, dok je druga i rjeđa della Bella.

Literatura[uredi VE | uredi]

Samardžija, Marko (1995.). Leksikologija s poviješću hrvatskoga jezika : udžbenik za 4. razred gimnazije, str. 98-104, Zagreb: Školska knjiga

Sironić-Bonefačić, Nives (1986.). Analiza talijanske i hrvatske leksičke građe u rječniku Ardelija Della Belle : (Dizionario italiano, latino, illirico, Venezia 1728)

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]