Arduino

Izvor: Wikipedija
Logo koje se rabi s Arduinom i arduino kompatibilnim mikontrolerima
Arduino Uno
Arduino (pješački prijelaz)

Arduino je ime za otvorenu računalnu i softversku platformu koja omogućava dizajnerima i konstruktorima stvaranje uređaja i naprava koje omogućuju spajanje računala s fizičkim svijetom tj. stvaranje interneta stvari. Arduino je stvorila talijanska tvrtka SmartProjects 2005. rabeći 8-bitne mikrokontrolere Atmel AVR, da bi stvorili jednostavnu, malu i jeftinu platformu s kojom bi mogli lakše povezivati računala s fizičkim svijetom. Dizajneri su izabrali ime Arduino po imenu kafića u kojem su se sastajali kada su stvarali projekt.

Sklopovlje[uredi | uredi kôd]

Ploče za proširenja (štitovi)[uredi | uredi kôd]

Programiranje[uredi | uredi kôd]

Ne postoji programski jezik koji je određen za Arduino, jer je krajnji izvršni program u binarnom strojnom jeziku i sav rad pretvaranja iz programskog jezika u binarni kod vrši program prevoditelj (compiler).

U praksi mnogi programeri rabe integrirano programsko okruženje IDE, razvijeno za Arduino, koje je dostupno za mnoge operacijske sustave. Ovaj IDE razvijen je u programskom jeziku Java, i izveden je iz jednog prijašnjeg projekta za obradu programskih jezika te obradu užičenih platformi. Ovaj IDE ima osnovne odlike obradnika znakova, s naglašavanjem sintakse nekog programskoj jezika, usklađivanjem lijevih i desnih margina, preslikavanje i ljepljenje znakova, pretraga, zamjena i sl. Ovaj IDE također posjeduje posebne prozorčiće koji prikaziju razne statuse, i naredbene tipke za mnoge zajedničke funkcije, te niz izbornika.

Arduino IDE s proramskim primjerom na engleskom jeziku
Arduino IDE s proramskim primjerom na engleskom jeziku

Postoje i drugi IDE-ovi koji se mogu rabiti za razvijanje programa za Arduino i jedan od njih je i AVR Studio i Amtel Studio koji se može dobiti od proizvođača mikroprocesora koji se rabe u Arduinu.

Mnogi Aruduino programi napisani su inačicama programskog jezika C ili C++ koje rabe biblioteku rutina koje su razvili mnogi korisnici i koje je podržano od strane Arudino IDE-a.

Primjeri[uredi | uredi kôd]

Minimalni Arduino program[uredi | uredi kôd]

Minimalni program za Arduino ima sljedeću strukturu:

 • setup() - izvodi se na početku kada se Arduino upali ili kada se resetira
 • loop() - beskonačna petlja koja je u stvari glavni program Arduina

Primjer svjetleće diode[uredi | uredi kôd]

Mnoge Arduino ploče imaju iglicu broj 13 koja je priključena na svjetleću diodu (LED diodu), i najjednostavniji primjer jest upravljanje svjetlećom diodom.

#define LED_IGLA 13         // Broj iglice koja je priključena LEDu.

void setup() {           // Izvedi kada se upali Arduino ili resetira
  pinMode(LED_IGLA, OUTPUT);   // Preobrazi iglu 13 u digitalni izlaz.
}

void loop() {            // Beskonačna petlja
  digitalWrite(LED_IGLA, HIGH);  // Upali LED
  delay(1000);          // Čekaj 1 sekundu (1000 millisekundi).
  digitalWrite(LED_IGLA, LOW);  // Isključi LED.
  delay(1000);          // Čekaj 1 sekundu.
}

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]