Aretha Franklin

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Aretha Franklin

Aretha Franklin, 2009.

Aretha Franklin, 2009.
Ime u rodnom listu Aretha Louise Franklin
Rođen/a 25. ožujka 1942.
Zanimanje kantautorica, pijanistica
Djelatno razdoblje 1956. – danas
Producentska kuća Columbia (1960.-1966.)
Atlantic (1967.-1979.)
Arista (1980.-2003.)
Aretha (2004.-danas)
Angažman The Sweet Inspirations, Carolyn Franklin, Erma Franklin, Cissy Houston, George Benson, George Michael, Michael McDonald, Mahalia Jackson, Julien Gobinet, Albertina Walker
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Aretha Franklin (Memphis, 25. ožujka 1942.), američka soul pjevačica.

Rođena je kao kćer poznatog baptističkog propovjednika, a od rane dobi poučavale su je zvijezde gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward. Koncem šezdesetih Aretha je bila na vrhuncu svoje stvaralačke moći. Pjesme poput "Respect" i "Chain Of Fools" preko noći su postale klasika. Unatoč osobnim problemima, 1968. snimila je jedan od najimpresivnijih soul albuma tog razdoblja - "Lady Soul".

Arethina karijera počela je gubiti sjaj krajem sedamdesetih, sve dok joj počasna uloga u filmu " Braća Blues " nije vratila prijašnju slavu. Osamdesete su godine bile bogate hitovima kao što su "Freeway Of Love" i "Who's Zooming Who", a pjevala je i u duetu s Georgeom Michaelom i grupom Eurythmics. Poznata je po tome što je zovu "Kraljica Soula", a glasine govore da joj glas ima raspon od četiri oktave. S njom uspoređuju i mladu englesku pjevačicu Joss Stone. Njeno kumče je Whitney Houston, bila je udana i ima 4 sina, te je dosad osvojila čak 19 Grammya.Na njenim rođendanima kao glazbena gošća nastupa Chaka Khan.