Augustinski samostan kod Svete Nedjelje na Hvaru

Izvor: Wikipedija
Crkva i samostan u špilji

Pustinjački stan s crkvom, izgrađen u pećini iznad mjesta Sv. Nedije, Grad Hvar, predstavlja zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Nastao od 15. do 18. stoljeća. Pustinjački stan s crkvom izgrađen u špilji koju koriste augustinci od XV. do XVIII. stoljeća. Područje Sv. Nedelje bilo je vlasništvo hvarskih augustinaca koji su za potrebe održavanja imanja podigli gostinjac. Sklop se satoji od nekoliko kuća i male crkvice. Izuzetno je slikovit.[1] Smješten je pod najvišim otočnim vrhom - sv. Nikolom. Pećina u kojoj je podignut bila je naseljena u neolitiku. U pećini se je u renesansno doba smjestio mali augustinski samostan (ugašen 1787.), od kojega je ostala samo crkvica.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom RST-0527-1971. zaveden je kao nepokretno kulturno dobro - arheologija, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralne građevine".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Pustinjački stan sa crkvom Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 29. kolovoza 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.