B'Elanna Torres

Izvor: Wikipedija
B'Elanna Torres
Glumica Roxann Dawson
Osnovni podaci
Vrsta Klingonka / Čovjek
(majka Klingonka, otac čovjek)
Pripadnost Makiji, Flota
Spol ženski
Datum rođenja 2349.[1]
Mjesto rođenja Kessik IV
Roditelji John Torres i Miral
Bračni status udata za Toma Parisa
Djeca Kćer Miral Paris
Položaj Zapovjednica stroja USS Voyagera
Čin Poručnica

B'Elanna Torres je lik iz Zvjezdanih staza: Voyager. Glumi ju Roxann Dawson.

B'Elanna Toress je imala teško djetinjstvo ponajviše zbog toga što je imala ljudskog oca i klingonsku majku. Pošto su tih vremena vladale napetosti između Federacije i Klingonskog Carstva, ona i njezina majka Miral su bile jedine Klingonke u koloniji. Kada je imala pet godina otac ih je napustio, te se ona i majka sele na klingonski planet. Njezina ju je majka kasnije isto napustila i otišla živjeti na Q'ono'S. Kao dijete, najdraže jelo su joj bile palačinke od banane s preljevom od javorovog sirupa.

S 18 godina (2364.) upisuje Akademiju. Stalno se svađala s mentorima. Kako je imala teškoće s disciplinom Zvjezdane Flote, nakon druge godine napušta Akademiju.

Roxann Dawson

Nakon što je napustila Akademiju, pridružila se Makijima u počecima pobune i služila na makijskom brodu pod kapetanom Chakotayjem. Nekoliko mjeseci provela je boreći se protiv Kardasijanaca. 2371. cijela posada broda biva "odvučena" u daleki Delta kvadrant od bića poznatog pod imenom Skrbnik (eng. Caretaker). Za njima dolazi flotin brod USS Voyager, te nakon gubitka broda cijela makijska posada je prisiljena pridružiti se Voyageru. Tako Torres postaje zapovjednica stroja i s vremenom se prilagodi Flotinim propisima. Najbolja prijateljica joj je bila Seska.

Vedienski znanstvenik ju je oteo i pomoću stroja genotrona, razdvojio u dvije zasebne osobe, jednu potpuno ljudsku, drugu potpuno klingonsku. Tijekom bijega, klingonska jedinka se žrtvovala, tako da bi ljudska mogla živjeti. Kako je Doktor uspio vratiti prijašnji genetički ustroj, B'Elanna odluči prihvatiti svoju klingonsku stranu, te na nagovor Toma Parisa počinje obavljati klingonske obrede.

Jednom je od Chakotayja zatražila da joj pomogne naći njezinog životinjskog savjetnika, no kako se nije slagala sa svojim vodičem, pokušala ga je ubiti. Njezina nemogućnost da suzbije nasilne osjećaje, nekoliko ju je puta dovela u nevolje. 2374. godine je na planetu Marija bila optužena za ubojstvo jer je proširila negativne misli, no krivnje ju je oslobodio Tuvok.

U slobodno je vrijeme igrala hoverbol i Parrises Squares. B'Elanna je, zajedno s Janeway i Tuvokom, bila privremeno asimilirana kako bi pomogla radilicama u Unimatrici 0.

2374. B'Elanna se upušta u romantičnu vezu s Tomom Parisom, te unatoč mnogih svađa par se vjenča 2377. Nekoliko minuta nakon rođenja djevojčice Miral, Voyager se vratio u Alfa kvadrant.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]