Borg

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Borg je izmišljena vrsta kiborga iz serijala filmova i TV serijala Zvjezdane staze. Prvi put se spominju u TV seriji Zvjezdane staze: Nova generacija (1987.–1994.). Karakterizira ih neumorna potraga za savršenstvom, što postižu asimilacijom drugih vrsta. Posjeduju kolektivnu svijest koja im omogućuje brzu prilagodbu na svaku situaciju i sposobnost da nastave funkcionirati i nakon prividno razornih napada.

Borgova kocka

Borg se prikazuje kao spoj kibernetički poboljšanih radilica humanoida različitih vrsta, organiziranih u međusobno povezani kolektiv sa zajedničkim umom i sviješću, koji nastanjuje ogromne predjele svemira i posjeduje mnoge planete, brodove i naprednu tehnologiju. Djeluju u jedinstvenoj svrsi: u potrazi za savršenstvom, dodaju biološke i tehnološke raznolikosti drugih vrsta u svoje vlastito biće. To postižu prisilnom asimilacijom, što je proces u kojemu se pojedinci zajedno sa svojom tehnologijom i sviješću priključuju Borgu, koji ih pritom poboljšava dodavanjem kibernetičkih komponenti.

Prvi ih je sreo kapetan Picard na nagovor Q-a, i tada je malo bilo poznato o Borgu, njegovom podrijetlu i namjerama. Pri nailasku na druge vrste ne pokazuju želju za pregovorima, nego samo za asimiliranjem. Također pokazuju naglu prilagodljivost svakoj situaciji ili prijetnji, pri čemu se obračuni s drugim vrstama karakteriziraju imperativima koji odražavaju geslo "otpor je uzaludan". Vremenom Borg postaje jedna od najvećih prijetnji Zvjezdanoj floti i Federaciji. Isprva prikazivani kao homogena i anonimna cjelina, kasnije je ubačen koncept Kraljice i središnje kontrole, a ponekad koriste i glasnogovornike koji u ime Borga djeluju kao pregovarači u složenijim razvojima fabule.

U serijalu Zvjezdane staze, pokušaji odupiranja Borgu postali su jednom od glavnih tema, s mnogim primjerima uspješnog otpora kolektivu, bilo od postojećih ili bivših radilica, meta prisilne asimilacije pri čemu je barem jedna vrsta pokazivala superiornost u odnosu na Borg. U seriji se također pokazalo da je moguće preživjeti asimilaciju (Picard), kao i da radilice mogu pobjeći kolektivu (Sedma od Devet) i ponovo postati pojedincima, ili djelovati u društvu bez prisilnog asimiliranja drugih pojedinaca.

Otpor je uzaludan[uredi VE | uredi]

Asimilirane Borg jedinke rijetko govore. Umjesto toga, one najčešće izgovaraju jasnu poruku: "otpor je uzaludan" (resistance is futile), nakon čega slijedi izjava da će rasa u pitanju biti asimilirana i njihova "biološka i tehnološka posebnost" biti će dodana Borgovoj.


Film reel.svg Nedovršeni članak Borg koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.