Beheira

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Beheira
Flag of Behira Govenorate.JPG
Zastava
Coat of arms of Behira Govenorate.JPG
Grb
Podaci
Glavni grad Damanhur
Stanovništvo
2014.
5.647.233 stan.
Gustoća 560 stan./km²
Površina 10.130 km²
Službena stranica
Zemljovid
Beheira in Egypt (2011).svg

Al Beheira[1] poznat i kao Beheira (egipatski arapski: محافظة البحيرة Muḥāfẓet El Beḥra, IPA: [elbeħeːɾæ], "jezero") je obalni guvernat[2][3] u Egiptu. Smješten je na sjevernom dijelu zemlje u delti Nila, a njegov glavni grad je Damanhur.

Pregled[uredi | uredi kôd]

Guvernorat Beheira zauzima važno strateško mjesto koje je locirano zapadno od grada-luke Rozete u delti Nila. Kroz njega prolaze četiri važne autoceste: Kairo-Aleksandrija pustinjska cesta, Kairska poljoprivredna cesta, međunarodna cesta i kružna cesta. Guvernorat Beheira također udomljuje nekoliko najvažnijih koptskih samostana u Wadi El Natrunu[4] (Scetes), i sastoji se od 13 centara i 14 gradova

Privreda[uredi | uredi kôd]

Beheira ima važne grane privrede kao što su pamučna, kemijska, tekstilna i tkalačka (izrada tepiha), proizvodnja električne energije i ribolov. Međutim, poljoprivreda je glavna grana privrede u dijelu guvernorata koji se nalazi u delti Nila, a pamuk je glavni usjev. Riža kao i ostale žitarice, zatim krumpir, šećerna repa, luk, kikiriki, rajčica i sezam također se uzgajaju, a blizu Aleksandrije se nalaze vinogradi. Ustava kod Rosette[5][6] na ogranku Nila u Idfīni, 20 kilometara jugoistočno od Rosette, osigurava vodu za navodnjavanje tijekom niske (zimske) sezone i sprječava da morska voda uđe u kanale za navodnjavanje. Uz kanal Al-Nubāriyyah, u zapadnom dijelu pokrajine, veliki melioracijski projekti su pretvorili neplodnu zemlju u obradivo zemljište na kojem se uzgaja povrće. Uprava Taḥrīr je također poduzela izvedbu opsežnih projekata melioracije u zapadnom dijelu pokrajine, koji uključuju izgradnju stambenih objekata kao i zdravstvenih klinika. Natron se dobiva iz jezerske depresije Gharrāqat al-Barnūjī,[7] 19 km južno od Damanhūra,[8] i iz Al-Naṭrūn Wadi,[4] u jugozapadnoj pustinjskoj oblasti. Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća otkrivene su velike rezerve prirodnog plina u obalnom dijelu Abū Qīr,[9] pa se od tada odatle opskrbljuju električnom energijom industrije sjevernog dijela guvernorata Al-Buḥayrah kao i Aleksandrije. Guvernorat križaju dva Suez-mediteranska naftna cjevovoda. Grad Sadat, 92 kilometra sjeverozapadno od Kaira, sagrađen je krajem sedamdesetih godina uz autocestu Fu'ād al-Auwa kako bi udomio nove industrije i smanjio prekomjernu populaciju Kaira.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Prema procjenama stanovništva iz 2015. godine većina stanovnika guvernorata živi u ruralnim područjima, sa stopom urbanizacije od samo 19,5%. Od oko 5.804.262 ljudi koji žive u guvernoratu, u ruralnim područjima živi 4.674.346 ljudi, nasuprot samo 1.129.916 stanovnika koji žive u urbanim sredinama.

Uprava[uredi | uredi kôd]

Guvernoratm upravlja guverner, a 2017. godine egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi je imenovao Nadia Ahmed Abdou, prvu ženu na položaj guvernera u povijesti zemlje.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Karta guvernata Beheira [Karta guvernata Beheira]. time.is (engleski). Pristupljeno 2. travnja 2018.
  2. Guvernati Egipta [Guvernati Egipta]. knoema.com (engleski). Pristupljeno 2. travnja 2018.
  3. Guvernorati i gradovi Egipta [Guvernorati i gradovi Egipta]. completegypt.com (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 11. travnja 2018. Pristupljeno 2. travnja 2018.
  4. a b Wādī Al-naṭrūn [Wādī Al-naṭrūn]. cairo.universitypressscholarship.com (engleski). Pristupljeno 2. travnja 2018.
  5. Rosetta [Rosetta]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 2. travnja 2018.
  6. Rosetta kamen [Rosetta kamen]. britishmuseum.org (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 20. srpnja 2016. Pristupljeno 2. travnja 2018.
  7. Gharrāqat al Barnūjī: Egypt [Gharrāqat al Barnūjī: Egypt]. geographic.org (engleski). Pristupljeno 2. travnja 2018.
  8. Damanhur [Damanhur]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 2. travnja 2018.
  9. Abū Qīr Bay [Abū Qīr Bay]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 2. travnja 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]