Benon od Meissena

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Benon od Meissena
Benon od Meissena
Rođen 1010.
Hildesheim
Preminuo 16. lipnja 1106.
Meissen
Kanoniziran 31. svibnja 1523.
Spomendan 16. lipnja
Zaštitnik knjiga, riba s ključevima u ustima
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Benon od Meissena (Hildesheim, 1010. – Meissen, 16. lipnja 1106.), biskup Meissena u Njemačkoj koji je kasnije proglašen svetcem Rimokatoličke Crkve.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mjesto biskupa je dobio 1066. zahvaljujući rimsko-njemačkom caru Henriku IV. Međutim već 1073. je podržao saksonske pobunjenike protiv carske vlasti. Car ga je zbog toga zatvorio, a 1078. pustio na slobodu nakon polaganja zakletve vjernosti. Benon je zakletvu prekršio. 1085. je na saboru u Mainzu lišen svoje biskupije; nju je vratio tek iskazavši vjernost pro-carskom protupapi Klementu III. Međutim, u sporu oko investiture se ponovno stavio na stranu carskih neprijatelja i 1097. javno podržao papu Urbana II. Nakon toga je nestao iz povijesnih izvora; jedino se navodi da je umro prirodnom smrću 1106.

Benon je s vremenom u rodnoj Saksoniji stvorio kult, zbog čega su saksonski vladari nastojali od papa ishoditi njegovu kanonizacije. Do nje je došlo tek u 16. stoljeću na samim počecima Reformacije, pri čemu je Martin Luther bio jedan od žestokih kritičara njegovog kulta. Lutherovi sljedbenici su 1539. demolirali Benonvu grobnicu u Meissenu, nakon čega ga je dinastija Wittelsbach proglasila zaštitnikom katoličke Bavarske. Spomendan mu se slavi 16. lipnja.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]